Nicușor Dan dă vina pe Putin pentru că va reabilita doar 30 km din rețeaua de termoficare
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan susţine că războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina afectează lucrările de reabilitare la sistemul de termoficare al Capitalei, el explicând că în contextul conflictului armat din ţara vecină există o „criză a conductelor” şi a „tot ce înseamnă metal”.
Asfel, din totalul de 50 de kilometri de conducte care ar fi trebuit reabilitaţi anul acesta, cel mai probabil se va reuşi reabilitarea a 30 de kilometri, ca urmare a crizei privind livrările de conducte şi ţevi din metal, potrivit News.ro
Edilul Capitalei a explicat duminică, într-o emisiune TV, că dacă până în 2015 s-au reabilitat aproximativ 100 de kilometri din reţeaua de termoficare a Capitalei în 25 de ani, în mandatul Gabrielei Firea au fost „mici creşteri”, ajungându-se în 2020 la 20 de kilometri reabilitaţi anual, la fel ca și în 2021, primul său an de mandat.
Nicușor Dan: „Ne-a lovit criza conductelor”
„Pentru 2022 ne-am asigurat toate condiţiile să facem 50 de kilometri, aşa cum eu am spus în campanie, în sensul că aveam licitaţiile deja făcute -pe care nu le-am găsit făcute ca să le dăm drumul în 2021 -licitaţiile deja făcute pe 4 tronsoane, cu privaţi, ce ştie să facă Termoenergetica singură, mici lucrări de 50-100 de metri şi contractele pe care le are Termoenergetica cu alţi privaţi, tot aşa, pe lucrări mici.
Deci am fi avut obiectiv 10 kilometri pe fiecare din aceste tronsoane. Din păcate, ne-a lovit războiul din Ucraina şi criza conductelor, generală, a tot ce înseamnă metal.
Spre exemplu, puteam să începem cu un privat, şantierul din Pantelimon, puteam să începem, aveam totul semnat, 1 martie şi încă aşteaptă să-i vină conducta din China cu vaporul. Deci 2022 am fi putut să mergem la 50 de kilometri aşa, realist, pentru că am pierdut toate lunile astea din cauza crizei de conducte, o să ne ducem pe la 30”, a afirmat Nicuşor Dan, citat de News.ro.
Edilul a precizat că obiectivul de a reabilita 50 de kilometri de rețea pe an poate fi realizat după ce se vor termina „turbulențele”.
Nicușor Dan a mai precizat că iarna viitoare pe lângă cele 4 mari CET-uri, va fi pusă în funcţiune o centrală provizorie, în zona fostei centrale Titan, pentru a ajuta cartierul Aviaţiei, unde sunt „mari probleme” cu alimentarea cu agent termic.