Nicușor Dan anunță deschiderea unui centru de vaccinare drive-thru anti-SARS-COV-2 în Piața Constituției
Primarul Capitalei a anunțat, după ședința Consiliului General al Municipiului București, aprobarea mai multor proiecte de hotărâre importante pentru locuitorii orașului. Într-o postare de pe pagina oficială de Facebook, Nicușor Dan a menționat inaugurarea centrului de vacccinare drive-thru anticoronavirus din Piața Constituției, transparentizarea autorizațiilor de construire în București, dar și noi măsuri privind acordarea unor ajutoare pentru instituțiile independente de cultură.
Nicușor Dan: „În ședința de azi a Consiliului General al Municipiului București au fost aprobate o serie de proiecte de hotărâre importante pentru Capitală.
Menționez în primul rând deschiderea, de joi, în Piața Constituției, a unui centru drive-thru pentru vaccinarea anti-COVID-19, cu patru puncte, unde oamenii vor fi vaccinați fără a trebui să coboare din mașini. E o soluție care a funcționat în alte țări și a ajutat la susținerea campaniei de vaccinare, iar în câteva zile această soluție va deveni operațională și în București.
Tot în legătură cu sănătatea publică, s-a aprobat trecerea din domeniul public în domeniul privat al Capitalei a unui corp de clădire aparținând Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu, acea construcție urmând să fie demolată pentru ca în acel loc să se înalțe un nou corp de clădire, cu finanțare din partea Băncii Mondiale.
În ceea ce privește transparența administrației locale, am propus și s-a votat azi în CGMB transparentizarea autorizațiilor de construire în București. Toate autorizațiile emise de acum înainte vor fi postate pe site-ul Primăriei Generale, împreună cu informațiile adiacente, pentru ca oricine să poată verifica dacă lucrările dintr-o anumită locație au autorizație și dacă acea autorizație se respectă. În câteva luni vom face acest lucru și retroactiv, adică vom publica pe site și autorizațiile de construire emise începând cu 1 ianuarie 2018.
Deciziile Consiliului General al Municipiului București
În aceeași idee a transparenței, s-a votat azi un proiect de hotărâre pentru realizarea unui audit privind ceea ce s-a petrecut în Primăria Capitalei în ultimii ani. Vor fi investigate 5 aspecte în cadrul acestui audit: finanțele primăriei, gestiunea patrimoniului, resursele umane, resursele IT și urbanismul.
Tot în spiritul transparenței, începând de azi, pentru orice cerere de informație publică, primăriile din București și instituțiile subordonate vor răspunde gratuit, fără a percepe o taxă de copiere.
Primarul Capitalei a amintit și de două proiecte de la Sectorul 6, prin care vor fi construite un centru pentru copiii victime ale abuzurilor sexuale și un centru comunitar pentru minoritatea rromilor”, a mai precizat edilul Capitalei.
Nicușor Dan: „Pentru domeniul social, au fost aprobate două proiecte prin care a fost împuternicit Consiliul Local al Sectorului 6 pentru a încheia parteneriate cu două organizații non-guvernamentale - Organizația Salvați Copiii și Asociația Centrul Rromilor „Amare Rromentza” - pentru realizarea unui centru-pilot pentru copiii victime ale abuzurilor sexuale, respectiv a unui centru comunitar pentru minoritatea rromilor.
De asemenea, a fost corectat un abuz făcut de către precedentul Consiliu General, prin care taximetriștilor li s-a interzis să folosească aplicațiile de taxi de pe smartphone. Acea hotărâre a CGMB din decembrie 2017 e deja suspendată în justiție, iar CGMB a decis azi să o abroge parțial.
La solicitarea primarilor de sector din București, în Consiliul General s-a votat azi și majorarea taxelor pentru parcările de reședință. Aceste taxe vor crește efectiv începând cu 2022 și vor ajunge până la o sumă cuprinsă între 300 și 600 de lei pe an, în funcție de zonă. E de subliniat că banii din aceste taxe ajung la primăriile de sector, iar primarii de sector au cerut majorarea acestor taxe pentru creșterea bugetelor sectoarelor, urmând astfel să se asigure și mai buna întreținere a acestor parcări.
Am făcut, în același timp, încă un pas pentru acordarea unor ajutoare instituțiilor independente de cultură, lucru pe care l-am propus încă de anul trecut. În ședința de azi a fost informat CGMB cu privire la schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural independent din București: e vorba despre un buget total de 3 milioane de lei destinat entităților din sectorul cultural independent, a cărui activitate a fost afectată de epidemia COVID-19. Alocăm un maxim de 75.000 de lei pentru fiecare beneficiar eligibil, ca sprijin financiar nerambursabil, pe baza depunerii unui dosar, urmând desigur să monitorizăm ca ajutorul oferit să fie utilizat așa cum trebuie.”