MENIU

Nicușor Dan despre cât au contat Cioloș și drepturile LGBT în divergențele USR

Invitat în cadrul emisiunii Realitatea pe Net, alături de Costi Rogozanu, Nicușor Dan a încercat să tranșeze mai multe subiecte care preocupă actualitatea USR, în aceste zile de după proaspăta demisie din postul de lider al parditului. Cele mai stringente teme abordate de cei doi parteneri de dialog au fost poziția membrilor USR vis-a-vis de problema LGBT și viziunea asupra parteneriatului civil, relația cu Dacian Cioloș, traiectoria electorală a USR, dezvăluirile lui Dan Andronic, venitul minim garantat, problemele Bucureștiului și tensiunile dintre Dragnea, Firea și Grindeanu.

Discuția a debutat prin clarificările aduse de Nicușor Dan în legătură cu statutul său de membru înregistrat în cadrul partidului și poziția actuală a USR.

Actualmente, poziția de lider este ocupată de Erik Levente, fostul vicepreședinte, care a obținut cel mai mare număr de voturi, conform regulamentului intern. Nicușor Dan a explicat că, în prezent, USR se află în plin proces de „repoziționare ideologică”, iar colaborarea dintre progresiști și conservatori rămâne unul dintre deziderate.

De la bun început, „USR a fost un partid–umbrelă în care au loc și progresiștii și conservatorii. Partidul nostru este un mix ideologic”, a subliniat Nicușor Dan.

Invitatul emisunii a mai menționat că subiectul familiei și al religiei au reprezentat, de la început „principala tensiune ideologică” și „cea mai sensibilă chestiune”, dar că USR s-a definit ca partid progresist, de unde și unanimitatea privind parteneriatul civil (6 voturi contra și 15 pro în Parlament).

Un alt motiv de tensiuni a constat în relația cu fostul premier, Dacian Cioloș. Întrebat când au avut loc cele mai recente discuții cu Cioloș, Nicoșor Dan a răspuns că „prin februarie – martie, despre eventuale proiecte politice împreună”, însă s-a arătat reținut în a da mai multe detalii, subliniind că discuțiile au avut un caracter personal.

Totuși, invitatul a ținut să menționeze că numele lui Dacian Cioloș a fost des vehiculat și „a generat pasiuni” în cadrul partidului, însă aderarea acestuia la USR a rămas strict la latitudine sa.

”(…) Cioloș a promis că nu intră într-un partid, a fost opțiunea lui. Nimeni nu a refuzat sa-l primească în USR. Opinia majorității este că Cioloș trebuie să vină în USR. Decizia i-a aparținut lui Cioloș.”

Întrebat de Costi Rogozanu dacă este în regulă că personaje precum Gabriel Oprea, Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea și George Maior să se afle în aceeași încăpere în ziua alegerilor prezidențiale, Dan a declarat că, deși nu a aprofundat subiectul, situația trebuie lămurită.

„Nu am intrat în profunzime. I-am văzut pe la recepții la ambasade, uneori stând de vorbă. Dar înclin să fiu de părerea domnului Băsescu.

Dacă ar fi vrut să facă ceva coodronat în ziua alegerilor, nu s-ar fi întâlnit la Onțanu acasă. Dar, bineînțeles, acest lucru trebuie lămurit. Înainte ca ancheta Parchetului să se suprapună pe cea parlamentară - transformată mai degrabă într-un circ -, trebuie să se lamurească.”

Un alt subiect abordat a fost controversa Catedralei Sfântul Iosiv, față de care Nicușor Dan este de părere că „nu există nicio rezolvare în afara legii și a hotărârii judecătorești. Ea trebuie executată conform legii (…) și ar trebui să se impună acțiuni împotriva primarilor care au semnat în acest caz.” 

Cât despre problemele structurale ale capitalei, Nicușor Dan este de părere că actualul primar, Gabriela Firea, nu a reușit să respecte nimic din promisiunile prezentate în campanie, printre care problema traficului sau a RADET-ului, lucru valabil pentru PSD, în general, deoarece duce lipsă de planuri fezabile.