MENIU

Nicolae Manolescu: „Pentru doamna Dăncilă totul s-a terminat. A fost o catastrofă”

Criticul literar Nicolae Manolescu apreciază că președintele Klaus Iohannis va câștiga duminică voturile românilor pentru un nou mandat și că pentru Viorica Dăncilă „totul s-a terminat”. În plus, fostul liberal consideră că cele două întâlniri cu jurnaliştii au dovedit că o confruntare directă între cei doi candidați la prezidențiale nu ar fi avut rost. Totuși, recunoaște că dezbaterea organizată de președintele Iohannis nu a avut un moderator imparțial.

 

„Ambele dezbateri au dovedit că avea dreptate președintele Iohannis să nu se întâlnească face to face cu doamna Dăncilă. Nu țineau de aceeași lume politică, să spunem”, a declarat Nicolae Manolescu pentru RFI.

Criticul literar a apreciat dezbaterea pe care a avut-o Klaus Iohannis, pentru că „a avut substanţă”. În schimb, despre întâlnirea Vioricăi Dăncilă cu jurnaliştii spune că „a fost o catastrofă”, pentru că a intrat singură într-o capcană

Întâlnirea cu jurnaliști și cu analiști politici a domnului președinte a avut substanță. A avut și haz pe alocuri. (...) Prezență, după părerea mea, foarte bună a președintelui, fără morgă, fără nimic. (...) În schimb, întâlnirea doamnei Dăncilă cu jurnaliștii a fost o catastrofă. Ea nu și-a dat seama că i se vor pune întrebări-capcană?! A fost întrebată de raza cercului, pentru că s-a lăudat că a dat meditații la matematică. Păi, dacă spunea că a dat la altceva, probabil o întrebau, știu eu, de ce formulă chimică. A fost teribilă. (...)  De la doamna Dăncilă n-am aflat nimic nou. Gafele intră în aceeași categorie, mai largă, e adevărat, pe care o știm de la începutul mandatului domniei sale. (...)  Pentru doamna Dăncilă, totul s-a terminat”, crede Nicolae Manolescu. 

Fostul liberal admite totuși că așa-zisa dezbatere organizată pentru Klaus Iohannis nu a respectat criteriile obișnuite. 

„Mi se pare că președintele s-a descurcat bine. (...) Formatul nu era cu totul neobișnuit. Sigur, ar fi putut să existe un moderator imparțial, dar nu era absolut obligatoriu. A avut o notă de originalitate, e drept. (...) Am văzut foarte multe (dezbateri, în Franța - n.red.) când un candidat nu era față în față cu un alt candidat și avea întâlnire cu mai mulți jurnaliști și analiști politici care îi puneau întrebări”, a mai spus Manolescu.

Un posibil pericol la alegerile de duminică ar fi să nu se meargă duminică la vot, este de părere fostul liberal.

„Pericolul e să nu se ducă lumea la vot mizând că Iohannis oricum iese președinte”, mai spune Manolescu. 

Întrebat despre scorul pe care îl vor obține cei doi candidați la votul de duminică, în al doilea tur pentru prezidențiale, acesta a spus că nu contează scorul, pentru că „Iohannis nu are cum să piardă”, iar Dăncilă nu are șanse. 

„Nu cred că trebuie să-și facă probleme președintele Iohannis, pentru că în mod firesc n-are cum să piardă. (...) După părerea mea nu contează deloc (scorul - n.red.). Nu mai contează nimic! Pentru doamna Dăncilă totul s-a terminat!”, a concluzionat Manolescu la RFI.