Nicolae Ciucă, la ceremonia de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Acest capitol întunecat din trecutul nostru nu trebuie uitat sau minimalizat
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, astăzi, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că Holocaustul reprezintă un "capitol întunecat" al istoriei și subliniind, în context, că acesta nu trebuie uitat şi minimalizat.
"Acest capitol întunecat din trecutul nostru, când evreii din România au devenit victime ale tragediei Holocaustului nu trebuie uitat sau minimalizat. Omagiindu-i pe cei morţi sau deportaţi, pe cei obligaţi să-şi părăsească ţara, pe cei deposedaţi de bunurile lor, de drepturile şi libertăţile garantate de Constituţie şi trataţi ca fiinţe inferioare, ne facem un examen de conştiinţă şi încercăm să înţelegem cauzele şi consecinţele abdicării de la valorile şi tradiţiile poporului nostru, de la obligaţiile pe care ni le-am asumat după Marea Unire de la 1918", a spus Ciucă, citat de Agerpres, în discursul susținut la Templul Coral.
Premierul a adus un pios omagiu victimelor Holocaustului, prezentând contribuţia comunităţii evreieşti la dezvoltarea României.
"Din păcate, în anul 1938, cel mai ilustrativ din perspectiva dezvoltării României interbelice, a însemnat şi începutul unui derapaj în alcătuirile democratice ale statului român, a culminat cu tenebroasa eră a Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când regimul Antonescu a recurs la legislaţie de tip fascist având ca ţintă populaţia evreiască din România, la deportarea masivă a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina din toamna anului 1941 laolaltă cu alţi membrii ai comunităţii din restul ţării", a afirmat Ciucă.
Potrivit șefului Guvernului, înfiinţarea Comisiei pentru studierea Holocaustului în România a fost un act necesar şi oportun.
"A afla adevărul despre tragedia sutelor de mii de cetăţeni români din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost act imperativ, mai ales tinerele generaţii trebuie să cunoască tragedia pe care oameni nevinovaţi au fost nevoiţi să o traverseze doar pentru simplul fapt că erau evrei sau romi, tragedie pentru care statul român şi instituţiile sale de atunci poartă principala răspundere. Pentru ca astfel de momente dureroase să nu mai fie posibile, pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple este necesară o vastă operă de educaţie civică, istorie şi politică a întregii societăţi, a tinerilor în special", a declarat Ciucă.
Premierul a subliniat că, în condiţiile scăderii numerice a comunităţii evreieşti din ultimele decenii, repunerea în valoare a patrimoniului evreiesc rămâne o urgenţă pentru comunitatea evreiască, dar şi pentru Guvern.
"Toate guvernele României post-decembriste au înţeles necesitatea implicării în prezervarea patrimoniului evreiesc şi în dezvoltarea vieţii evreieşti din ţara noastră. Totodată, conştienţi de importanţa asigurării asistenţei sociale şi medicale pentru supravieţuitorii Holocaustului şi pentru urmaşii acestora, dar şi pentru persoanele aflate într-o situaţie materială precară, Guvernul României a asigurat sprijinul financiar necesar pentru Federaţia comunităţilor evreieşti din România - cultul mozaic să poată derula în cele mai bune condiţii aceste activităţi deosebit de importante", a mai spus Nicolae Ciucă.