MENIU

Inițiativa CNAS pentru tratamentul pacienților cu arsuri, salutată de Nicolae Ciucă: "Nici sentinţele cu executare şi nici daunele materiale nu pot stinge suferinţa victimelor Colectiv"

Nicolae Ciucă, mesaj la 8 ani de la tragedia Colectiv

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a reamintit, la opt ani de la producerea incendiului de la Clubul Colectiv, că datoria întregii clase politice din România este să facă tot ce este posibil pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.

 

„Au trecut opt ani de la cumplita tragedie din clubul Colectiv, unde și-au pierdut viața 64 de oameni, iar alți 185 au fost răniți. Mulți dintre cei ce au scăpat cu viață suferă și astăzi din cauza rănilor provocate de incendiu, iar toți cei care au pierdut pe cineva drag în acea noapte au rămas, pentru totdeauna, marcați și plini de durere. 

Procesul s-a încheiat, iar justiția a stabilit vinovații și pedepsele lor. Însă nici sentințele cu executare și nici daunele materiale nu pot stinge suferința victimelor Colectiv. 

Este datoria întregii clase politice să facă tot ce e posibil pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Sunt foarte multe de făcut pentru acest lucru. Și este de reflectat asupra cadrului mai amplu. Salut, însă, inițiativa CNAS care propune, în aceste zile, o serie de măsuri concrete pentru pacienții cu arsuri:  dispozitive medicale esențiale gratuite pentru recuperare, simplificarea accesului acestor pacienți cu arsuri la servicii de psihoterapie și kinetoterapie și a procedurii pentru consult în ambulatoriu.

Rămânem, în continuare, alături de familiile îndoliate și de răniții a căror viață a fost dramatic schimbată de atunci. Transmit gânduri bune, multă sănătate și putere tuturor celor afectați”, a menționat Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

 

 

Pe 30 octombrie 2015, incendiul cumplit din clubul bucureștean Colectiv a ucis, în final, 65 de tineri: 64 decedați și răniți, alături de un alt tânăr, supraviețuitor, care s-a sinucis după un an și jumătate. În seara din 30 octombrie, în urmă cu opt ani, totul a pornit de la o scânteie de la focul de artificii amplasat pe scenă, ce a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, apoi focul s-a extins cu repeziciune.

Imagini șocante de la tragedia Colectiv. Oameni arși, lăsați întinși pe trotuar!

În doar 153 de secunde, flăcările au distrus aproape tot, doar unii tineri au reușit să iasă afară, restul rămânând blocați la ieșirea din club, în bulsculada produsă.

6 ani de la tragedia din clubul Colectiv. EȘECUL justiției - 64 de morți și niciun vinovat: ”Un vis urât care nu se mai termină”

Aproape 200 de persoane au ajuns la spital în stare gravă.

Mărturii tulburătoare după Colectiv: Toți care au murit la fața locului au fost tranșați, eviscerați. De ce? - Revolta unei mame în sala de judecată

După cei 24 de morți din acea seară, alți 41 au murit în zilele și lunile următoare, în anul următor, din cauza arsurilor grave, a infecțiilor nosocomiale și a traumelor psihologice. Alte câteva sute au rămas mutilate pe viață - fizic și psihic.

Sentința finală în dosarul Colectiv a fost dată în mai 2022. Cea mai mare pedeapsă, de 11 ani și 8 luni a primit unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu. Ceilalți doi patroni au fost condamnați la 8 ani de închisoare - Paul Gancea și șase ani și patru luni - Costin Mincu. Pirotehniștii Zaharia Viorel și Marian Moise au primit o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 10 luni. Cristian Niță, director al firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, dar instanța a dispus  suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani. Pompierii ISU Radu Antonina și Matei George Petricăau primit câte 8 ani și 8 luni închisoare.