MENIU

Nicolae Ciucă, la Realitatea PLUS: „Dacă Rusia ajunge la gurile Dunării, vă asigur că vom aloca cel puțin 4-5% din PIB pentru apărare” - LIVE TEXT

Foto arhivă

Președintele Senatului României și unul dintre principalii candidați la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă a fost invitat, joi seara, la emisiunea Culisele Statului Paralel, moderată de Anca Alexandrescu. Discuția a acoperit subiecte de interes național, dar și aspecte personale legate de cariera sa politică și viziunea pentru viitorul României.

Anca Alexandrescu: Pe invitatul de astă seară l-am cunoscut ca un om echilibrat, cu mult simț. Am criticat de mai multe ori echipele de campanie, că vor să-i arate altfel decât sunt, pentru că din acest motiv dezamăgirea e foarte mare. Vorbesc la modul general. Nu am să fac în campania electorală emisiuni laudative, ci am să pun întrebările oamenilor.

Anca Alexandrescu: Ce este cu candidatura domnului Iohannis?

Nicolae Ciucă: Este vorba despre o situație similară de acum 20 de ani, atunci când alegerile prezidențiale s-au suprapus cu cele parlamentare. Și atunci, dar și acum, e vorba de dreptul fiecărei persoane de a alege și de a fi ales. Acum 20 de ani a fost contestată, iar motivarea Curții Constituționale a fost că oamenii, indiferent de poziția lor, trebuie să se bucure de așa ceva.

Anca Alexandrescu: De ce nu ați avut această inițiativă mai devreme? 

Nicolae Ciucă: Nu este făcută doar pentru Iohannis, este vorba de o propunere legislativă ce va fi votată Parlament abia atunci va fi valabilă. Nu este vorba de a forța.

Anca Alexandrescu: Culmea e că în 2004 PNL a contestat decizia. Totuși, nu știrbește imaginea PNL?

Nicolae Ciucă: NU. Am văzut criticile domnului Crin Antonescu, domnia sa avea o altă retorică acum câteva luni.

Anca Alexandrescu: Da, așa! Crin Antonescu a avut alt discurs. A tăcut cât a văzut-o pe Adina Vălean europarlamentar?

Nicolae Ciucă: Nu cred. Totuși, nu toți au coloană vertebrală. Pentru fiecare dintre noi e bine să ne prezentăm aș cum suntem. Ca atare, orice președinte, după 10 ani în funcție, are o experiență și o cunoaștere la un nivel ce nu merită irosit.

Anca Alexandrescu: Nu cred că românii au aceeași opinie.

Nicolae Ciucă: Dacă ne uităm la cei 10 ani de mandat, vedem un om cinstit și onest.

Anca Alexandrescu: NU vreau să vă contest, dar mandatul lui Iohannis nu prea a fost chiar onest. Nici azi nu știm cât au costat deplasările în străinătate.

Nicolae Ciucă: Cu Eduard Hellvig am o relație bună de pe vremea când eram ministru al Apărării. Nu pot să spun că îl cunosc foarte bine, suntem doi oameni care au colaborat. Ușa PNL va fi mereu deschisă pentru Hellvig. 

Anca Alexandrescu: Domnul Bolojan va accepta ca Hellvig să fie premier?

Nicolae Ciucă: Apreciez activitate lui Bolojan, filiala Bihor are cele mai bune rezultate din întreg partidul. Recunosc faptul că Ilie Bolojan este unul dintre liderii partidului.

Anca Alexandrescu: V-a băgat mortul în casă doamna Lasconi.

Nicolae Ciucă: Cred că i l-au băgat lor, cu declarația lui Lasconi. Un proiect mai mare cu doar 8% nu mi dă bine la aritmetică. Cu domnul Bolojan am avut o relație bună. 

Anca Alexandrescu: Este vreo variantă în care să vă retrageți și PNL să-l susțină pe Geoană?

Nicolae Ciucă: Pare să fie o glumă. Eu, să mă retrag? Niciodată!

Anca Alexandrescu: Au existat discuții cu Geoană?

Nicolae Ciucă: NU! Cum putem susține un fost membru PSD? A fost 5 ani conducătorul PSD! NU e prea independent. E cel mai longeviv președinte al PSD.

Nicolae Ciucă: Banii de panotaj i-am folosit pentru mai multe evenimente. Atunci s-a venit cu propunerea de promovare a președintelui PNL. Nu este ilegal.

Anca Alexandrescu: Totuși, a fost prea mult. De ce a fost nevoie de carte?

Nicolae Ciucă: Mulți membri întreabă mereu cine este Ciucă. Am 4 ani în politică, oamenii nu mă cunosc și am considerat că această carte este un fel de CV al meu.

Anca Alexandrescu: Sunteți susținut de americani?

Nicolae Ciucă: Sunt susținut de plenicenii mei, de români. Merg în țară, nu fac altceva decât să discut cu oamenii pe stradă. Vin americanii să voteze? NU! Românii mă votează!

Anca Alexandrescu: Ce faceți cu pensiile militarilor?

Nicolae Ciucă: Este o problemă legată de aplicarea Legii 223, care a produs inechități între cei care au ieșit înainte și cei de după. De asemenea, mai este și problemă cu solda. Gradul este proprietate a persoanei, atât timp cât e în viață. Este discrepanță între cei care au trecut în rezervă și cei care o vor face. Am înțeles rațiunea lui Ciolacu și mi-a promis că va face ceva ca să elimine aceste inechități. E obligatoriu să rezolvăm. Avem deja un proiect de lege depus în Parlament și am discutat și cu premierul, pentru că e nevoie de majoritate. Am convenit ca până săptămâna viitoare să venim cu o variantă.

Anca Alexandrescu: Care sunt relațiile actuale cu PSD?

Nicolae Ciucă: În prezent, PNL rămâne angajat în derularea actului guvernamental. Așa că, tot ce ține de aceste probleme se înscriu într-o relație guvernamentală cu PSD.

Anca Alexandrescu: Limitați perioada de conducere a șefilor din servicii?

Nicolae Ciucă: Cum sunt limitate mandatele pentru funcțiile relevante, e important ca și cele ale șefilor serviciilor să fie limitate.

Anca Alexandrescu: Dacă ați ajunge președinte, pe cine ați suna din afară țării prima oară?

Nicolae Ciucă: Cred că atunci când ieși președinte, ești sunat. Am relații externe. Una este să dai un telefon de curtoazie, alta e să dai pentru rezolvarea problemelor. Acestea telefoane se dau pe baza unor dosare despre aceste probleme.

Anca Alexandrescu: L-ați pune premier pe Iohannis?

Nicolae Ciucă: Nu putem nominaliza acum pe cineva. În momentul de față nu discutăm despre astfel de scenarii, abia după alegeri discutăm.

Anca Alexandrescu Mai luați în calcul rotativa?

Nicolae Ciucă Să vedem rezultatul de după alegeri. Mi-aș dori o majoritate formată din dreapta politicii. Dacă românii vor decide, nu vom mai avea această rocadă.

Anca Alexandrescu Reduceți numărul parlamentarilor?

Nicolae Ciucă: Nu se poate aplica reducerea numărului de parlamentari, pentru că e nevoie de modificare Constituției.

Anca Alexandrescu: Alocați 3% din PIB pentru armată?

Nicolae Ciucă: Ucraina are nevoie de ajutor, în sensul în care reușește să mențină forțele Rusiei la sute de kilometri de granița României. Vă asigur că dacă Rusia ajunge la gura Dunării, atunci vom aloca cel puțin 4-5% din PIB pentru armată.

Anca Alexandrescu: Văd o declarație a doamnei Adina Vălean, care spune că nu prea s-a înțeles cu dumneavoastră, adică are o legătură cu declarația doamnului Antonescu, spune că pe teme europene mai degrabă s-a înțeles cu Mircea Geoană

Nicolae Ciucă: Eu pot să vă spun atât. Cât am discutat cu dumnea ei, au fost teme legate de tot ceea ce a ținut, de proiectele și programele de infrastructură. În România au apărut acele proiecte pentru interconectare cu Ucraina, Republica Moldova. Și proiectul care pentru mine a avut relevanță și are în continuare este Fast Danube, pe care Uniunea Europeană-l finanțează și care ne-ar fi de mare folos.

Anca Alexandrescu: Totuși nu vă îngrijorează că și doamna Vălean și domnul Antonescu pronunță numele domnului Geoană?

Nu. E o dovadă că există o agendă comună și asta este.

Anca Alexandrescu: Adică au o altă agendă decât cea a PNL-ului, asta vreți să-mi spuneți. Atât timp cât la nivelul Partidului Național Liberal există o disponibilitate de dialog intern.

Ați văzut că ies foarte multe știri din ședințele noastre de BPN, din ședințele noastre de birou. Ca de la toate partidele. Ca atare este transparență, este dialog, este democrație să pot discuta toate aceste probleme la partid și dacă nu se rezolvă atunci pot să procedeze cum consideră dumneavoastră.

Anca Alexandrescu: Să ne întoarcem la inundații. Am văzut că v-ați dus acolo alături de premier. Foarte multă lume s-a întrebat de ce v-ați dus acolo, pentru că și dumneavoastră ați fost premier. Deci și în mandatul dvs. de premier, ca și în mandatul domnului Ciolacu, ca și în mandatul domnului Orban, domnului Cîțu, domnului Cioloș, domnului Ponta, ar fi putut să se rezolve. Am vrut să îi amintesc pe toți și domnul Grindeanu, și domnul Tudose, și doamna Dăncilă, ca să fie foarte clar că de la inundație din 2013 din același loc, toți acești premieri s-au perindat și problemele nu s-au rezolvat.

În primul rând, dați-mi voie să mi exprim regretul pentru pierderea vieților omenești, să transmit condolențe familiilor și să îndemn pe toți cei care au spiritul acesta de solidaritate, dau dovadă de empatie cu cei care sunt efectiv devastați de aceste inundații și prin voluntariat sau cum consideră fiecare că poate să ajute să meargă și să îi sprijină, să îi sprijinim cum putem mai bine pe oamenii din județul Galați. Sunt comunele Pechea, Slobozia, Conachi, Costache Negri, Tudor Vladimirescu, toate au fost foarte grav afectate. Eu am fost acolo de sâmbătă după amează până duminică dimineața, am lipsit câteva ceasuri cât am venit la Consiliul Național după care m-am întors și am revenit în București luni noaptea. Ne-am organizat și am asigurat echipe de voluntari de la organizația noastră.

Anca Alexandrescu: Deci scopul prezenței acolo a fost că ați mers cu voluntari să ajutați?

Am lucrat în zona de est a țării din 2007 până în 2014 și am prins toate inundațiile care au afectat acea zonă și am considerat că dacă pot să dau o mână de ajutor prin experiența pe care o am și cunoscând foarte bine relieful de acolo, am mers, am vorbit cu premierul, i-am zis dacă are nevoie, am mers, am fost împreună cu elicopterul, că jos de la bază nu ai cum să vezi care sunt adevăratele motive.

Anca Alexandrescu: Dar totuși v-am enumerat atâția premieri din 2013 până astăzi în același loc, în același loc s-a întâmplat același lucru. Erau oameni care spuneau că mi s-a întâmplat de trei ori, de cinci ori. De trei ori, cel puțin 2013, 2016, 2014.

 
Nicolae Ciucă: S-a întâmplat de trei ori. Acolo sunt lucrări hidrotehnice care au fost începute de pe vremea fostului regim, până în 1989. Acum sunt efectiv părăsite și la un stadiu de degradare destul de mare. S-a început și se finalizează o astfel de lucrare pe pârâul Tecucel. Este o investiție de 30 de milioane de euro. Este aproape de finalizare. Doar că natura nu a făcut să cadă 200 de litri. N-am zis să plouă. Când vorbim de 200 de litri pe metru cu pătrat cade apă...
 

Anca Alexandrescu: Dar oamenii nu puteau fi evacuați?

 
Nicolae Ciucă: Am discutat chestiunea aceasta cu doctorul Arafat. Și mi-a spus că now castingul înseamnă că din momentul în care primesc avertizarea...

Anca Alexandrescu: În 4 ore, cred că puteau fi evacuați oamenii. Domnul Arafat, cu asta ar fi trebuit să se ocupe. Sunt oameni care au stat și 9 ore și n-a ajuns nimeni la ei.

Nicolae Ciucă: Cred că este absolut obligatoriu ca instituțiile responsabile care au pricepere în acest domeniu să continui aceste planuri de investiții, să facă reevaluări, să se adapteze la noile condiții climatice.

Anca Alexandrescu: Poate pune specialiști, nu cum a făcut domnul Orban, să pună manicuriste în conducerea apelor române și personaje care se cred animale politice.

 
Nicolae Ciucă: Vă spun că cei cu care am fost la Galați au fost cu adevărat specialiști pentru că prin decizia pe care am luat-o în seara de sâmbătă să producem o breșe în dig, am reușit să evacuăm apa...
 

Anca Alexandrescu: Vreau să vă mai întreb o chestie de politică externă. În ultimele zile a escaladat situația și în Orientul Mijlociu. Ați văzut ce s-a întâmplat cu acele explozii în Liban. Astăzi Israelul a pornit niște atacuri asupra Libanului. Cum impactează România această evoluție din zona respectivă?

 
Nicolae Ciucă: Este o situație deosebit de complicată, îngrijorătoare, nu doar pentru România. Este o situație care până în momentul de față se menține în anumiți parametri de control. În momentul în care situația va escalada, cred că nu putem să evaluăm în momentul de față consecințele...  Este o îngrijorare pentru că putem să vedem care sunt elementele de coordonare între Hamas și Hezbollah.

Putem să constatăm Israelul la mijloc și modalitatea în care încearcă să rezolve problemele și să ajungă la un acord de pace cu Hamas în sudul Israelului, dar în același timp preocupările și atenția pe care o acordă atacurilor care au venit permanent din Liban și au fost executate de către Hezbollah. Că atare este destul de complicat doar pe bază a informațiilor din surse deschise să putem să facem o evaluare a ceea ce urmează să se întâmple. Israelul se simte înconjurat, se simte atacat permanent ca atare măsurile de răspuns în momentul de față trebuie să fie controlate la un anumit nivel, astfel încât situația să nu escaladeze.

Anca Alexandrescu: Domnule Ciucă, Klaus Iohannis va fi primul pe listă la București?

Nicolae Ciucă: Mai întâi să finalizăm procedura din Parlament iar ulterior, dacă domnia sa va lua o decizie vom vedea pe ce listă va...

Anca Alexandrescu: Deci îmi spuneți că încă n-a decis domnul Iohannis dacă candidează sau nu?

Nicolae Ciucă: Nu poate să decidă atât timp cât nu avem o lege care să-i dea voie să candideze.

Anca Alexandrescu: Cred că asta se va rezolva, nu?

Nicolae Ciucă: Rămâne de văzut.

Anca Alexandrescu: Sper că vă țineți promisiunea să treacă legea cu pensionarii militari la fel de repede cum trece și modificarea pentru Klaus Iohannis.

Doamna Alexandrescu, am vorbit astăzi am vorbit cu premierul și săptămâna viitoare în coaliție vom discuta acest proiect de lege. Final, care va fi depus, semnat de mine și de Marcel Ciolacu.

Anca Alexandrescu: Vedeți că rămâne înregistrat. Merg pe încredere, pentru că după aceea mă ceartă telespectatorii că m-am purtat prea frumos cu dumneavoastră înseamnă m-am purtat normal, așa cum era firesc.

Anca Alexandrescu: Dacă ajungeți președinte, o să dați interviuri? Pentru că președintele Iohannis n-a dat niciun interviu.

Nicolae Ciucă: Dumneavoastră ați spus că doar aici am venit de trei ori. Aseara am fost la două interviuri. Și ceea ce vreau să vă spun este următorul lucru. Rolul fiecăruia dintre noi este acela de a căuta să eliminăm toate aceste abordări de discordie, de ură. Trebuie să ne reunim într-un set de valori, într-un set de principii.

Anca Alexandrescu: Să știți că asta este o mare provocare pentru următorul președinte al României. Să încerce să împace românii între ei care sunt dezbinați.

Nicolae Ciucă: Doamna Alexandrescu, trebuie să facem în așa fel încât să ne uităm ce înseamnă cu adevărat repunerea în valoare între valorile sociale a muncii cei care muncesc să fie răsplătiți după o activitate și după o recompensă bine meritată. Trebuie să vedem cum facem să susținem mediul de afaceri. În România, mediul de afaceri este tratat ca cineva care doar este obligat să dea bani la proiectul statului.

Anca Alexandrescu: Amintesc pe final că sunteți la guvernare încă, domnule Ciucă. Sunteți încă la guvernare.

Tocmai pentru asta am luptat. Astfel încât mediul de afaceri să beneficieze de susținere și de tot ceea ce poate să înseamne despovararea aceasta fiscală, birocratică. Să aducem intelectualii înapoi în politică. Iar tinerilor să le asigurăm acel start care să-i determine să rămână în țară. Cineva spunea în zilele trecute că e mai ușor să-ți iei un bilet să pleci din țară. N-au plecat că au vrut. Au plecat că au fost nevoiți.

Mai multe articole despre:
culisele statului paralel nicolae ciuca