MENIU

Nicolae Ciucă, explicații după amenințările Rusiei la adresa României: "Nu avem de ce să ne fie frică. Nu văd de ce am fi acuzați"

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a dat un răspuns după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a acuzat duminică că unele avioane de luptă ucrainene au fost trimise în România și în alte țări vecine ale Ucrainei, pe care nu le-a identificat. Konașenkov a avertizat că, dacă acele avioane de război atacă forțele ruse de pe teritoriul acelor națiuni, ”ar putea fi considerată angajamentul acelor țări în conflictul militar”.

„În prima zi, la declanșarea conflictului, un avion militar ucrainean a solicitat aterizare de urgență pe unul din aeroporturile noastre. A fost însoțit de la intrarea în spațiul aerian al României de către două aeronave, care efectuează serviciul de poliție aeriană, au aterizat în siguranță pe aeroportul militar de la Bacău și acolo s-au desfășurat toate procedurile tehnice vizavi de această situație”, a declarat prim-ministrul României, duminică, la o televiziune de știri.

„Am anunțat public și când a aterizat, și după ce a fost înapoiat avionul. Avionul a plecat din România neînarmat tocmai pentru a evita orice situație în care să putem fi acuzați că a zburat o aeronavă de luptă să poată să intre direct în acțiune de pe teritoriul țării noastre. Ca atare, nu văd de ce am fi acuzați că am desfășurat astfel de activități. A fost absolut public, transparent, fără niciun fel de intenție de a ascunde ceva, asta este situația reală”, a arătat oficialul.

„Este o retorică folosită în ultima perioadă prin care se caută să se abată atenția de la ceea ce se întâmplă real în teren în Ucraina, unde vedem că sunt uciși civili, unde vedem că nu se respectă absolut deloc legile conflictului armat”, a adăugat el.

 „Într-o situație ca aceasta și de regulă într-un conflict armat se folosesc pe scară largă dezinformarea, inducerea în eroare, fake news-ul, propagadan, operațiile informaționale ș.a.m.d. Ca atare, eu cred că degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică, pentru că nu avem de ce să ne fie frică. Există măsuri concrete care s-au luat în interiorul Alianței Nord-Atlantice astfel încât statele de pe frontiera estică a Alianței să poată să beneficieze de măsuri întărite și consolidate de descurajare și apărare”.

„După cum ați putut vedea, România în acest moment beneficiază de garanții de securitate consolidate și cred că e bine să dăm un pic timpul înapoi și să ne aducem aminte toate eforturile care s-au făcut pentru ca România să fie țară membră a Alianței Nord-Atlantice și țară membră a Uniunii Europene. Cred că este bine să ne amintim că tot acest demers la un moment dat a fost atribuit partidelor politice, clasei politice, conducătorilor de la vremea respectivă, pentru care merită respectul și aprecierea noastră, dar eu aici aș mai adăuga ceva – aș adăuga voința poporului român, care a voit să se întâmple ca noi să fim parte a acestor două organizații, organizații care, iată, încă o dată, astăzi ne asigură garanții consolidate de siguranță și apărare”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

„Poporul român susține și apreciază în proporție covârșitoare demersul pe care l-am făcut, 70% dintre cetățenii români, dacă nu mă înșel, în conformitate cu ultimele sondaje, susțin Alianța Nord-Atlantică, susțin apartenența noastră la Uniunea Europeană. Ca atare, aceasta cred că este modalitatea în care trebuie să înțelegem demersurile care s-au făcut și demersurile care se fac în continuare”, a continuat premierul.

Mai multe articole despre:
nicolae ciuca rusia putin razboi in ucraina