MENIU

Nicolae Ciucă: „Constituția din 1923 a fost un succes pentru că a biruit timpul”

Nicolae Ciucă - premierul României

Nicolae Ciucă - premierul României a participat, luni, la adunarea solemnă ”Centenarul Constituției României Întregite (1923-2023)”, eveniment organizat de Curtea Constituțională a României, la Parlament.

„Am fost onorat să particip astăzi, împreună cu președintele României și cu reprezentanții celor mai importante instituții ale statului, la un eveniment special care marchează 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923, Constituția României Întregite.

Constituția din 1923 a fost un moment unic în procesul continuu de modernizare politică, socială, economică și culturală a României, ca stat națiune. A fost un excelent moment de revelație politică și intelectuală, când statul român național, unitar și indivizibil a fost constituit pe baze democratice, de inspirație europeană, având ca premisă marele principiu juridic și politic al autodeterminării popoarelor.
Cea mai importantă prevedere, atât în plan practic, pentru contextul istoric de atunci, cât și în plan simbolic, pentru viitorul națiunii, a fost prevederea din articolul 1, care a stabilit că România este stat național, unitar și indivizibil.
Toate aceste norme, instituții și reguli constituționale au contribuit la consolidarea democratică a statului și au asigurat zestrea constituțională democratică a națiunii române, precum și memoria constituționalismului liberal de factură europeană.

Aceste valori au fost integrate la nivelul societății și nu au putut fi eliminate de regimurile autoritare și totalitare care au blocat dezvoltarea României timp de jumătate de secol.

Constituția din 1923 a fost un succes pentru că a biruit timpul. Valorile sale s-au perpetuat, au fost preluate în cele din urmă în practica instituțională și s-au dezvoltat până în prezent și se vor dezvolta mult timp de acum înainte.

Suntem datori să îi păstrăm valorile și suntem obligați moral să definitivăm marea operă politică a liberalismului, care a fost, este și va fi dezvoltarea accelerată a României ca parte integrantă a societății democratice occidentale. Aceasta este moștenirea lăsată de înaintașii noștri și promisiunea noastră pentru viitor”, a transmis Nicolae Ciucă.

Mai multe articole despre:
ciuca parlament constitutie