MENIU

Nicolae Ceaușescu nu mai avea percepția realității. Răspunsurile DELIRANTE oferite unui jurnalist american, în 1989

Coperta publicației Newsweek din august 1989, în care a apărut interviul acordat de Nicolae Ceaușescu

În 1989, izolat chiar și în rândul celorlați lideri comuniști europeni, Nicolae Ceaușescu părea să fi pierdut total contactul cu orice aspecte ale realității. O dovadă în acest sens este un interviu acordat unui jurnalist american; răspunsurile fostului lider comunist lasă impresia fie că nu mai judecă limpede, fie că nu mai știe ce se întâmplă în jurul lui.

Vă deranjează să fiți numit ultimul stalinist al Europei?“ – a întrebat jurnalistul Ken Auchincloss, căruia Nicolae Ceaușescu i-a acordat un interviu, în august 1989, pentru revista Newsweek. Nicolae Ceaușescu: „Stalin avea multe chestiuni care îl recomandau […] „aș fi fericit să fiu văzut în lumina istoriei ca un Stalin modern“, arată pagina de istorie a comunismului amintiridincomunism.ro.

Este doar un exemplu de răspuns care putea ridica serioase semne de întrebare privind luciditatea lui Nicolae Ceaușescu, în contextul în care perestroika inițiată de Mihail Gorbaciov milita tocmai pentru eliminarea ultimelor rămășite de dogmatism de sorginte stalinistă.

De altfel, fostul lider comunist nega până și existența cultului propriei sale personalități, afirmând că este "Tot ce fac este să aduc bine oamenilor mei. Dacă acesta este un cult al personalității, lumea ar avea nevoie de mai multe astfel de culte ale personalității“.

Dar poate cel mai halucinant răspuns, care sugera fie cinism, fie pierderea totală a contactului cu ceea ce se întâmpla în România, a venit la întrebarea "de ce sunt rafurile magazinelor goale"?


N-avem rafturi goale. Din contră, avem o mulțime de stocuri în magazinele noastre. E posibil să existe unele neglijențe în magazine, dar nu vrem să mărim stocul [de pe rafturi]”, a declarat fostul șef al statului român, a relatat Michael R. Meyer pentru Europa Liberă, în 2009.

 

Mai multe articole despre:
nicolae ceausescu 1989 delir stalin rafturi goale