MENIU

Nicolae Bănicioiu, fostul ministru PSD al Sănătății, achitat în dosarul șpăgii de aproximativ 800.000 de euro

Nicolae Bănicioiu, fost ministru PSD al Sănătății în momentul tragediei din clubul "Colectiv", a fost achitat de acuzația că are fi primit mită aproximativ 800.000 de euro. Decizia a fost luată pentru că, între timp, o parte din faptele s-au prescris, altele nu au existat.

Bănicioiu a fost achitat vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA în 2021, fiind acuzat că a primit de la doi oameni de afaceri peste 3,90 de milioane de lei (aproximativ 800.000 de euro) pentru a-și folosi influența pentru numirea unor manageri de spital și pentru a aloca bani spitalelor cu care aceștia aveau contracte.

ÎCCJ a decis încetarea procesului pentru infracțiunea de trafic de influență, pe motiv că faptele s-au prescris. Pentru infracțiunea de luare de mită, Bănicoiu a fost achitat pe motiv că fapta nu există, chiar dacă instanța a decis, totuși, confiscarea unor sume de bani de la Bănicioiu.

Hotărârea ICCJ nu este definitivă.

Bănicioiu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2021 pentru trafic de influență și luare de mită, iar o altă persoană a fost trimisă în judecată pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la luare de mită.