MENIU

Nevada, primul stat american care recunoaște căsătoriile gay

Nevada, primul stat american care recunoaște căsătoriile gay

Americanii din statul Nevada s-au pronunțat, în proporție covârșitoare, în favoarea căsătoriilor gay. La un referendum pe această temă, peste 62% dintre cei prezenți la urne au cerut includerea în Constituţia statului din vestul SUA a recunoaşterii uniunilor între persoane de acelaşi sex.

Nevada devine astfel primul stat american care recunoaște căsătoriile între persoane de același sex, prin introducerea în Constituție.

Referendumul a vizat dispozițiile adoptate în 2002, potrivit cărora ”numai căsătoria dintre un bărbat şi o femeie poate fi recunoscută”.

În 2014, Curtea Supremă din SUA a recunoscut aceste căsătorii. Modificarea Constituției statului Nevada, în urma rezultatului referendumului, este o garanție în plus pentru cuplurile de același sex că decizia nu se va modifica în cazul în care Curtea, dominată acum de conservatori, își va modifica poziția.

Noua lege va permite însă organizaţiilor religioase şi membrilor clerului din Nevada să refuza să oficieze căsătorii între persoane de acelaşi sex, fără a se lua măsuri judiciare, transmite Agerpres.