Nervoasă, Firea atacă USR, respinge decizia instanței, care scoate în ilegalitate companiile PMB
Gabriela Firea s-a dezlănțuit după decizia definitivă a instanței, care a decis că toate cele 22 de companii municipale ale Primăriei Capitalei au fost înființate ilegal. Primarul general a atact USR, pe Nicușor Dan, și a dat de înțeles că respinge decizia Curții de Apel București.
Gabriela Firea a vorbit minute întregi în fața jurnaliștilor, vineri dimineață, pentru a explica de ce nu vrea să desființeze companiile municipale, după hotărârea definitivă a instanței, care a decis că toate cele 22 de firme sunt înființate ilegal. Nu au lipsit atacurile la USR, la Nicușor Dan și la ”mafia” pe care aceștia ar vrea să o protejeze.
”Problema este, din punct de vedere juridic, că aceste societăți sunt legale, funcționează și vor funcționa în continuare, nu pot să fie desființate. Dacă ar fi existat cea mai mică problemă se putea face contestație în 15 zile. Curtea de apel nu a scris și nu a făcut nicăieri ce afirma USR pe Facebook că societațile sunt ilegale”, a spus Firea.
”Așteptăm cu interes motivarea. Chiar și așa decizia Curții de apel nu spune ce e de făcut. E ca și cum acum câțiva ani de zile s-a construit un pod, un pasaj și vine USR și atacă o hoărâre de consiliu și mergem cu toții să darâmăm podul”, a mai spus primarul general.
Haos la Primăria Capitalei. Ce se întâmplă cu cei 8.000 de angajaţi din holdingul municipal
Firea a mers mai departe și i-a acuzat pe oficialii USR că ”blochează Bucureștiul”.
”Domnul de la USR, în urma acestei decizii, dorește să oprim toate lucrările de la blocurile cu bulină, unde în acest moment se lucrează cu aceste companii. M-aș fi asteptat ca USR să fie alături de mine”, a spus Firea.
Proiectul de suflet al Gabrielei Firea, cele 22 de companii municipale, pare să nu aibă o viață foarte lungă. Instanța a decis anularea hotărârilor de înființare pentru toate cele 22 de companii. Procesul a fost intentat de doi dintre consilierii USR din Primăria Capitalei.
”Admite recursurile formulate. Casează în parte sentinţa atacată şi, în rejudecare,: Admite acţiunea şi, în consecinţă, anulează actele administrative contestate în cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.11.2018.”, se arată în decizia magistraților în dosarul început în 2017.
Procesul a fost intentat de Roxana Wring, consilier general din partea USR, Ana Maria Ciceală, consilier general din partea USR și Uniunea Salavați România.
Cele 21 de societăţi pe acţiuni au fost înfiinţate de către Primăria Capitalei anul trecut, acestea fiind următoarele: Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA, Compania Municipală Sport Pentru Toţi SA, Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti SA, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti SA, Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA, Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti SA, Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, Compania Municipală Protecţie Civică şi Voluntariat Bucureşti SA şi Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA.
Roxana Wring a catalogat decizia drept "o veste foarte proastă pentru găştile din Voluntari care îşi văd năruit visul de a pune mâna pe Bucureşti bucată cu bucată".
"Este în schimb o veste foarte bună pentru bucureşteni pentru că aceste companii nu vor mai înghiţi sute de milioane de euro aşa cum au făcut-o până acum. Aceste companii sunt un eşec managerial şi financiar de proporţii pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă. Actualul Primar este cel care a girat şi a forţat împotriva legii înfiinţarea acestor Companii. Actualul Primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înfiinţate peste noapte. Şi actualul Primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mai mare dezastru edilitar şi financiar din Bucureşti din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată şi i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate nu a ascultat şi a împins oraşul şi banul public într-o groapă de unde vom ieşi foarte greu", a completat Wring.