Rapoarte REVOLTĂTOARE despre problemele din spitalele din România. MII de nereguli în secțiile ATI. Spitale fără extinctoare sau hidrant. Care este situația de la „Matei Balș” - DOCUMENTE
Raport revoltător al Ministerului Sănătații după incendiile din ultimele trei luni de la Piatra Neamț și „Matei Balș”! Este vorba despre controalele Departamentului pentru Situații de Urgență făcute în ultimii doi ani. Aproape 2.000 de nereguli au fost găsite în secțiile ATI din întreaga țară, probleme la sistemele de avertizare și alarmă la incendiu. Ultimul raport, cel din decembrie anul trecut, conține rezultatele preliminare ale controalelor făcute după tragedia de la Piatra Neamț când fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru a cerut verificări.
Situația de la Matei Balș nu este singulară, este vorba de unități sanitare din peste 15 județe, relatează Realitatea PLUS. În șase judete nu sunt stingatoare la spitale. Nu sunt asigurate nici condițiile de acces pentru intervenția echipajelor speciale. Toate acestea sunt cuprinse în Raportul DSU din decembrie 2020, publicat duminică de Ministerul Sănătății.
În această perioadă au fost efectuate peste 300 de controale, au fost identificate 1.921 de deficiențe în apărarea împotriva incendiilor. Ministerul Sănătății transmite că 130 au fost rezolvate, dar au rămas peste 1.600 cu probleme. Au fost date și amenzi în valoarede 450.000 de lei.
În Raportul din decembrie 2020 se vorbește de controale înainte de incendiul de la Piatra Neamț, multe spitale funcționând și astăzi fără autorizatie la incendiu, fără sisteme de semnalizare la incendiu sau capacitatea de salvare a pacientilor care nuse pot salva singuri, la fel ca în cazurile de la „Matei Balș” și Piatra Neamț.
NEREGULILE din BUCUREȘTI. În BUCUREŞTI-ILFOV sunt 18 spitale care funcționează fără autorizație la incendiu, potrivit Raportului DSU din decembrie 2020, printre care și Institutul Matei Balș.
- Institutul de Pneumofiziologie Marius Nasta SS- Pavilion 1 şi 2
- Spitalul Clinic Nicolae Malaxa S2
- Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş S2 - Corpul Cl0 cu UPU pavilion 4 gardă
- Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila" S1
- Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca S1
- Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu" S1
- Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti S5
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov
- Spitalul Clinic Colţea S3
- Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu Rusescu S2
- Spitalul Clinic Filantropia S1.
Printre unitățile sanitare la care nu funcționează nici instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor este și Matei Balș, se mai arată în Raportul din decembrie anul trecut.
Raport DSU 2020. Potrivit Raportului Departamentul pentru Situații de Urgență din 14 decembrie 2020, după tragedia de la Piatra Neamț, după controalele în aproape 300 de controale la secții ATI din sitalele din țară au fost constatate aproape 2.000 de nereguli la sistemele de apărare împotriva incendiilor.
Potrivit rezultatelor preliminare ale Raportului publicat, duminică, de Ministerul Sănătății:
-au fost efectuate 292 de controale la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare;
- pe timpul controalelor au fost constatate 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost soluţionate;
- pentru deficienţele constatate au fost aplicate 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi în cuantum de 448.401 lei.
Potrivit controalelor desfășurate anul trecut, în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2020, au fost identificate aproape 4.000 de nereguli în asigurarea sistemelor de prevenire a incendiilor.
SANCȚIUNI 2020. În anul 2020 au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 488 unităţi sanitare cu paturi, cu prilejul cărora s-au constatat 3.934 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor.
Pentru încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor au fost aplicate 225 amenzi în cuantum de 1.046.602 lei şi 2.766 avertismente.
Pentru formarea deprinderilor privind modul de comportare în cazul producerii unui incendiu pe durata desfăşurării activităţilor curente, personalul angajat al unităţilor sanitare cu paturi a fost angrenat în 576 exerciţii de alarmare/evacuare şi primă intervenţie în caz de incendiu.
Totodată, s-au desfăşurat 576 activităţi de informare preventivă şi 488 analize cu factorii de conducere ai unităţilor controlate, potrivit Raportului din decembrie 2020.
Raport DSU 2019. Potrivit activităților de control desfăşurate în anul 2019, au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 527 unităţi sanitare cu paturi, cu prilejul cărora s-au constatat 3.729 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, se menționează în același Raport.
Potrivit Raportului prezentat Ministerului Sănătății de Departamentul pentru Situații de Urgență în 2019, au fost descoperite peste 4.000 de nereguli la controlul făcut în peste 600 de spitale din țară.
Potrivit Raportului DSU din 4 aprilie 2019, „în ultimele 12 luni au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 657 unităţi sanitare cu paturi, cu prilejul cărora s-au constatat 4.289 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, 17% dintre acestea fiind soluţionate operativ pe timpul acestor acţiuni preventive.
Deficienţele importante, care se regăsesc la majoritatea unităţilor sanitare controlate, vizează:
- funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu;
- neasigurarea echipării construcţiilor cu mijloace de detectare, semnalizare şi alaimare în caz de
incendiu sau nefuncţionarea acestora la parametri Ia care au fost proiectate;
- neorganizarea corespunzătoare a activităţii de apărare împotriva incendiilor, în special pe
aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu;
- capacitatea redusă de salvare a pacienţilor care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei
personalului medical (medici şi asistente), în special din turele de noapte”, potrivit Raportului publicat duminică, 31 ianuarie 2021, de Ministerul Sănătății.
SANCȚIUNI APLICATE ÎN 2019 pentru neregulli în asigurarea sistemelor de apărare împotriva incendiilor
Pentru încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor au fost aplicate 2. 769 sancţiuni contravenţionale, dintre care 249 amenzi în cuantum de 1.184.404 lei şi 2.520 avertismente.
Pentru formarea deprinderilor privind modul de comportare în cazul producerii unui incendiu pe durata desfăşurării activităţilor curente, personalul angajat al unităţilor sanitare cu paturi a fost angrenat în 656 exerciţii de alarmare/evacuare şi primă intervenţie în caz de incendiu.
Totodată, s-au desfăşurat 656 activităţi de informare preventivă şi 527 analize cu factorii de conducere ai unităţilor controlate.