MENIU

Nepoata lui Tolstoi a încetat din viaţă la Sibiu. Povestea româncei descendentă a familiei Tolstoi

Nepoata lui Tolstoi, sibianca Marina Robescu, a murit în această dimineață

Sibianca Marina Robescu, în vârstă de 90 de ani, descendentă a familiei Tolstoi, a murit în această dimineață, la Sibiu.

Femeia a fost des intervievată de jurnaliști cu privire la originile sale de viță nobilă și a povestit nu o dată despre ramurile genealogice ale familiei sale. Marina Robescu a spus că străbunicii săi, verișori cu scriitorul Lev Tolstoi, nu l-au cunoscut pe acesta îndeaproape, scrie turnulsfatului.ro.

În schimb, familia sa are o bogată experiență alături de ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, asasinat de bolșevici, la ordinul direct al lui Lenin, în anul 1918. "Doamna Robescu are o poveste a familiei sale extraordinară. Mi-a fost o prietenă dragă și este o durere pentru mine, plecarea dânsei dintre noi", spune unul dintre apropiații săi, Francisc Torok, șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Bunica Marinei, Zinaida Tolstoi, soția ofițerului de cavalerie Piotr Tolstoi, a fost una dintre apropiatele Țarinei Alexandra. Mama Marinei Robescu a crescut în atmosfera nobiliară a acelor vremuri, în preajma marilor ducese, fiicele lui Nicolae al II-lea. Odată cu Revoluția din Octombrie 1917 și, apoi, executarea familiei Romanov, nobilimea rusă, la un loc cu înaintașii Marinei, s-au împrăștiat prin toată lumea.

Marina Robescu s-a născut în 1924, în urma unei relații a Nataliei Tolstoi cu Nicolae Volkov-Mouromtsev – nobil rus, înrudit cu familia regală a Marii Britanii.

În timpul erei comuniste, Marina Robescu, cântăreaţă de operă, a fost nevoită să se angajeze secretară la o şcoală de tractorişti, apoi a fost contabilă, timp de 29 de ani, la Liceul "Gheorghe Lazăr", până s-a pensionat.

Citeşte tot pe turnulsfatului.ro.