MENIU

Nelu Tătaru: „Nu facem experimente cu copiii și profesorii în școală! Avem reguli și suntem obligați să le respectăm”

Purtarea măștii în școală Foto: swp.de

Nelu Tătaru respinge categoric stabilirea regulilor sanitare la nivelul școlilor în timpul epidemiei de coronavirus! Ministrul Sănătății a declarat luni seară, la o televiziune de știri, că măsurile anti-COVID-19 în școlile din România prevăd obligativitatea purtării măștii și distanțarea fizică, spre deosebire de landul german Baden-Württemberg, unde masca poate lipsi iar la orele de muzică este permis cântatul.

 

Nelu Tătaru spune că măsurile pentru reducerea răspândirii coronavirusului nu pot fi lăsate la latitudinea școlilor din România, regulile la nivel național indicând masca obligatorie și interzicerea cântatului la orele de muzică. 

Întrebat dacă ar avea curajul să lase şcolilor deciziile privind purtarea măştii sau cântatul la orele de muzică, ca în landul Baden-Württemberg din Germania, ministrul Nelu Tătaru a declarat, luni seară, la o televiziune de știri, că, până acum, la noi în ţară, respectarea regulilor a dus la „rezultate bune şi ne ajută să trecem peste acest moment pandemic".

„Mă repet. Nu facem experimente. Ne-am asumat ca minister, ca guvern, ca administraţie să trecem de această pandemie şi să trecem cu cât mai puţine îmbolnăviri şi cu cât mai puţine victime. Nu ştiu dacă cineva îşi poate permite - Guvernul României nu - să facă experimente în acest moment. În acest moment avem nişte reguli impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, nişte ordine comune Ministerul Educaţiei - Ministerul Sănătăţii pe care toţi într-un parteneriat suntem obligaţi să le respectăm", a spus ministrul.

Tătaru consideră că şcolile din landul german „au un anumit standard" şi au reguli pentru purtarea măştii şi în exterior „când avem grupuri şi avem aglomerări umane".

„Eu am văzut acele şcoli (din Baden-Württemberg - n.red.). Sunt şcoli care au un anumit standard. Menţin şi cubajul, menţin şi distanţa şi atunci pot încerca şi distanţa. Au clase mari, au o distanţare care le permite să nu poarte acea mască în timpul orelor. Acea mască o vor purta la ieşirea în pauză, pe culoare, la ieşirea în curtea interioară, acolo unde se formează acele aglomerări. (...) Şi noi, şi celelalte ţări explicam foarte clar în ce măsură se poate sta fără o mască. La început era în exterior. Dar atunci când avem grupuri şi avem aglomerări umane şi în exterior, purtăm o mască. Acolo unde nu putem respecta o distanţare fizică, purtăm o mască", a precizat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres. 

Potrivit Oficiului de Sănătate din Baden-Württemberg, au fost raportate 221 de noi infecții în stat. Până în prezent, 45.468 de persoane au fost infectate în sud-vest, iar numărul persoanelor care au murit din cauza coronavirusului a crescut la 1.868, potrivit Südwest Presse Online