MENIU

Nelu Tătaru intervine în scandalul datelor despre vaccinare: Dacă nu se rezolvă situația, Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru intervine în scandalul publicării datelor despre evoluția epidemiei și vaccinările din România. Nelu Tătaru nu contestă decizia lui Vlad Voiculescu de publicare a datelor, dar amintește de avizele necesare în aceste situații și anunță că actualul ministru al Sănătății va fi chemat la audieri în Parlament dacă nu se va lămuri situația în Guvern.

 

„Plecăm de la acel principiu că populația trebuie să fie informată, numai că fiecare informație trebuie să fie asumată, avizată și corectă. (....) O transparență trebuie să existe. Numai că fiecare informație trebuie să fie asumată avizată și corectă. (...) Este absolut necesar ca aceste date să vină, defalcat pe fiecare zonă, a declarat Nelu Tătaru, miercuri, la RFI România.

„Noi când aveam de prezentat, prezentam prin acel Grup de Comunicare Strategică, în care aceste date căpătau atât greutatea instituției care le trimitea, cât și acea modulare, să spun așa, pe înțelesul publicului”, a mai precizat fostul ministru al Sănătății și a prezentat și instituțiile al căror aviz era necesar pentru publicarea datelor privind vaccinarea COVID-19: „Institutul Naţional de Sănătate Publică, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, dacă avem despre vaccinare... Toţi cei care sunt implicaţi, deci nu vorbim de servicii sau altceva. Avem efectiv fiecare organism care-şi asumă o dată pe care o comunică. Când vine o informare, vine şi cu aviz”.

Totuși, fostul ministru al Sănătății, actual președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, spune că dacă nu va fi lămurită situația cu avizele necesare, atunci Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri în Parlament.

„Acele cifre sau statistici nu cred că sunt pe înțelesul populației și nu merg doar să mă gândesc la avize, mă gândesc la a prezenta într-un anumit context fiecare din acele date pe care le-am dat populației. Faptul că am luat o bază de date și am prezentat-o, dacă într-adevăr este așa, mi se pare oarecum ceva brut, pe care încerci să-l prezinți populației, pentru a arăta o transparență”, a menționat acesta.

Nelu Tătaru a declarat că „în acest moment este o problemă a Guvernului, și dacă explicatiile date de Guvern nu vor lămuri situația, atunci va fi chemat și Vlad Voiculescu la Comisie. Vrem să vedem care sunt acele structuri care trebuiau să avizeze  acele informații, apoi vor urma și acele discuții pe marginea chemării audierii dlui Voiculescu”, miercuri, la RFI România.

Guvernul face în aceste zile verificări după scandalul provocat de publicarea datelor despre vaccinările și testările COVID-19, defalcate pe județe. Premierul a cerut verificări și a discutat cu Corpul de Control în acest sens pentru că era nevoie de mai multe avize pentru publicare, potrivit anunțului făcut marți.

Ministerul Sănătății a publicat, în premieră de la începutul epidemiei COVID-19 în ultimul an, primele date despre numărul cazurilor confirmate de coronavirus, al testelor COVID-19 și al vaccinărilor făcute în fiecare județ al României. Ministerul a publicat săptămâna trecută, pe 4 martie, informații defalcate pe județe în „Raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2 și vaccinarea împotriva COVID-19”, pe https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid.

Ministrul Vlad Voiculescu a susținut că „nu există date publice secrete” și a transmis un mesaj în care se întreabă pe cine „a supărat” cu aceste date despre infecția și vaccinarea COVID-19: „Aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce”.