MENIU

Negocierile dintre Rusia și Ucraina, sortite EȘECULUI. Explicația Departamentului de Stat al SUA

Vladimir Putin, președintele Rusiei / Foto: Profimedia

Departamentul de Stat al SUA consideră că următoarea rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia, programată să aibă loc, marți, 29 martie, în Istambul (Turcia), va eșua. Explicația este una simplă, și anume: liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu este interesat să pună capăt războiului și nu va face compromisuri, relatează NEXTA.

 

Informația vine în contextul în care negociatorii ruși și ucraineni sunt așteptați, mâine, la Istanbul pentru o nouă rundă de discuții față în față, menite să pună capăt invaziei din Ucraina.

Timp de aproape două săptămâni, negocierile au avut loc doar în format online, însă dialogul dintre cele două țări s-a blocat asupra subiectelor principale privind încetarea focului.

Una dintre temele centrale discutate în cadrul acestor noi negocieri de la Istanbul pentru încetarea focului este neutralitatea Ucrainei. Subiectul este „analizat în profunzime”, a dat asigurări preşedintele Volodimir Zelenski.

Însă Rusia își dorește mai mult decât atât: denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, recunoașterea zonelor separatiste și a Crimeei ca parte a Federației Ruse, dar și protejarea limbii ruse în Ucraina. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat însă, astăzi, că vede posibil un acord între Rusia şi Ucraina pentru a se pune capăt campaniei militare ruse din această ţară, întrucât – consideră el – se pare că Occidentul e mai dispus să-şi recunoască greşelile, informează EFE, citată de Agerpres.

„Văd că există oportunităţi pentru un acord, întrucât partenerii noştri occidentali încep să înţeleagă greşelile grave făcute de-a lungul multor ani, deşi poate nu o vor spune cu voce tare, din motive de înţeles”, a afirmat Lavrov, într-un interviu pentru mass-media sârbe.

Potrivit ministrului rus de Externe, Rusia, nu este interesată în participarea reprezentanţilor Occidentului la actualele negocieri cu Ucraina, subliniind că occidentalii au avut deja o şansă în 2014, când revoluţia din Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev) l-a răsturnat pe preşedintele Viktor Ianukovici, şi în 2015, când au fost semnate Acordurile de Pace de la Minsk.

„În prezent ei ne spun: ”Daţi o şansă diplomaţiei!”. Bineînţeles că vrem să dăm o şansă diplomaţiei, motiv pentru care am convenit să reluăm discuţiile la Istanbul. Dar există multe exemple când colegii noştri occidentali au distrus realizările diplomaţiei”, susţine şeful diplomaţiei ruse.

„Acum nu ne mai putem încrede în ei”, a spus Lavrov, nefiind clar dacă se referă la Occident sau la ucraineni.