MENIU

NEGOCIERI la nivel înalt pentru încetarea războiului - Ucraina avertizează: Rusia NU dă ultimatumuri la discuții, ci ascultă | VIDEO

NEGOCIERI la nivel înalt pentru încetarea războiului Rusia-Ucraina

Noi negocieri ruso-ucrainene ar putea avea loc zilele următoare într-un context extrem de tensionat. NATO a anunțat o posibilă intervenție dacă se dovedește că Rusia folosește arme chimice în atacul asupra Ucrainei. 

O nouă rundă de discuţii între Rusia şi Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare, potrivit consilierului principal al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Ucraina lucrează cu Israel şi Turcia, în postura de mediatori, pentru a finaliza o locaţie şi un cadru pentru negocierile de pace cu oficialii de la Kremlin.

Delegaţia ucraineană se aşteaptă să ”obţină rezultate concrete” în discuţiile cu Rusia în zilele următoare, a afirmat, duminică, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, potrivit CNN. 

Mesajul de partea Ucrainei pare să fie confirmat și de partea rusească. Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse de negocieri, a declarat că există ”progrese semnificative” în negocierile cu Ucraina, potrivit RIA Novosti. 

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a transmis că Rusia ”devine mult mai receptibilă la poziţia ucraineană” şi ”a început să discute constructiv. Propunerile noastre sunt pe masă. Sunt foarte dure. Printre acestea, retragerea trupelor, încetarea focului. Nu vom renunţa la niciun punct, din principiu”, notează CNN.

Într-un mesaj postat duminică pe Twitter, Podoliak a lansat și un avertisment.

„Să clarificăm lucrurile. În cadrul negocierilor FR (Federaţia Rusă - n.red) nu dă ultimatumuri, ci ascultă cu atenţie propunerile noastre. Ucraina nu va renunţa la niciuna dintre poziţii. Cererile noastre sunt - sfârşitul războiului şi retragerea trupelor FR. Văd că există înţelegere şi un dialog”, a spus Podoliak.

În același timp, deschiderea este clamată de Rusia. Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina, a salutat ”progresele semnificative” înregistrate de la începutul negocierilor, potrivit RIA Novosti

”Dacă putem să comparăm poziţiile Rusiei şi Ucrainei în negocierile de la început şi în prezent, putem observa progrese semnificative”, a spus delegatul de la Kremlin, adăugând că se aşteaptă ca ”progresele să se concretizeze într-o poziţie unificată a ambelor delegaţii şi într-un document care să fie semnat”, a declarat Sluțki.