MENIU

Negocieri dificile pentru pace între Ucraina și Rusia în ZIUA 21 de război - Ce compromisuri se pot face

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

O nouă rundă de negocieri are loc astăzi între delegațiile Ucrainei și Rusiei aflate în război de 21 de zile. Discuțiile au loc în ziua în care președintele Volodimir Zelenski se va adresa Congresului american și după vizita simbolică la Kiev a celor trei premieri din Polonia, Slovacia și Cehia. În același timp, capitala Ucrainei se află în stare de asediu în așteptarea unui atac major al trupelor rusești.

A patra rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia a fost dificilă, a anunțat, marţi seară, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, înaintea noilor discuții de miercuri.

„Contradicţii profunde” persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, dar un „compromis” este încă posibil, a spus Podoliak. 

Într-un mesaj pe Twitter, acesta a transmis că discuțiile continuă miercuri și că „este un proces de negociere complicat şi extrem de laborios. Există contradicții fundamentale. Dar, desigur, un compromis este încă posibil”.

Într-o ultimă declarație despre stadiul negocierilor, președintele Zelenski a precizat că încep să „pară mai realiste, dar mai este nevoie de timp” pentru a ajunge la un progres. El a mai spus că victoria asupra Rusiei va avea nevoie de toți ucrainenii, inclusiv cei din echipa de negocieri care poartă în prezent discuții în Turcia.

Marți seară, Polonia a propus o misiune internațională de menținere a păcii în Ucraina după discuțiile de la Kiev cu președintele Zelenski. Premierii polonez, ceh și slovac au mers la Kiev pentru a discuta despre posibilitățile de încetare a războiului. 

La ultimele discuții a fost abordată chiar și tema sensibilă a retragerii trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, potrivit relatării consilierului președintelui Ucrainei.

„Negocierile sunt în derulare. E vorba de chestiuni de reglementare generală, încetarea focului, retragerea trupelor de pe teritoriul țării. Aceste discuții par să fie în punctul cel mai avansat, până în aceste momente, singurele rezultate ale discuțiilor au fost zonele tampon pentru civili - dar și ele sunt operate cu greu de ambele părți”, afirma Mihailo Podoliak la runda de marți a negocierilor ruso-ucrainene.