MENIU

NEGOCIERI cruciale Rusia-Ucraina pentru încetarea războiului: AZI, de la ora 10.30. Cine participă - ANUNȚ de la Kremlin

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

O nouă rundă de negocieri are loc astazi, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ucraina a precizat deja ce așteaptă de la noile discuții, anunțând condiții foarte clare. Întâlnirea are loc luni dimineață, de la ora 10.30.

Discuțiile ruso-ucrainene vor fi continuate online pe 14 martie, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat dacă discuțiile de mâine vor avea loc online, Peskov a răspuns: „Da”, potrivit TASS.

Anterior, Peskov a spus că delegația Rusiei la discuțiile virtuale cu Ucraina va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, ca de obicei.

Serviciul de presă de la Kremlin a precizat sâmbătă că într-o conversație telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, președintele rus Vladimir Putin i-a informat despre „o serie de discuții purtate între reprezentanții ruși și ucraineni în format video în ultimele zile”.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak anunță că discuțiile încep, online, de la ora 10.30.

Înainte cu o zi de negocieri au fost anunțate și condițiile Ucrainei pentru Rusia. Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a anunțat că delegaţia ucraineană se aşteaptă să ”obţină rezultate concrete” în discuţiile cu Rusia, potrivit CNN, însă a pus și condiții.

Podoliak a transmis că Rusia ”devine mult mai receptiva la poziţia ucraineană” şi ”a început să discute constructiv. Propunerile noastre sunt pe masă. Sunt foarte dure. Printre acestea, retragerea trupelor, încetarea focului. Nu vom renunţa la niciun punct, din principiu”, mai notează CNN.

Podoliak a mai spus că „în cadrul negocierilor, Federaţia Rusă nu dă ultimatumuri, ci ascultă cu atenţie propunerile noastre. Ucraina nu va renunţa la niciuna dintre poziţii. Cererile noastre sunt: sfârşitul războiului şi retragerea trupelor Federatiei Ruse. Văd că există înţelegere şi un dialog”.

După anunțul de la Kremlin, Podoliak a revenit cu un mesaj de confirmare a organizării negocierilor luni, 14 martie.

Prima rundă de discuții ruso-ucrainene a avut loc în regiunea Gomel din Belarus pe 28 februarie. Discuțiile au durat cinci ore. A doua rundă de discuții a avut loc pe 3 martie la Belovezhskaya Pushcha, în Belarus. Discuțiile au condus la un acord privind coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor. Delegațiile s-au întâlnit pentru a treia rundă de discuții pe 7 martie, în regiunea Brest, tot în Belarus. Pe 10 martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba, pe marginea unui forum diplomatic din Antalya din Turcia.

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat invazia, „operațiune militară specială”, cum o numește liderul de la Kremlin. Puti nspunea atunci că războiul a pornit ca răspuns la cererea de ajutor a șefilor republicilor Donbass, mai scrie TASS. Putin declara in discursul ce a precedat invadarea Ucrainei că Moscova nu are planuri de ocupare a teritoriilor ucrainene, ci urmărește demilitarizarea și denazificarea țării. 

Mai multe articole despre:
negocieri razboi ucraina rusia negocieri online