MENIU

Ne omoară sau nu cartofii încolţiti? Ce ne spun specialiştii

Ne omoară sau nu cartofii încolţiti? Ce ne spun specialiştii 

Părerile sunt împărţite atunci când vine vorba de cartofii care au început să încolţească. Unii susţin că trebuie aruncaţi pentru că sunt toxici, alţii spun că e perfect sănătos să îi găteşti. Însă, ce ne spun specialiştii? Ne pot omorî sau nu cartofii încolţiţi? 

Specialiştii de la Universitatea din Licoln spun că acei cartofi care au încolţit sunt perfect comestibili, fără niciun efect negativ asupra sănătăţii.

Am învăţat de la bunici că dacă avem cartofi ce au început să încolţească trebuie să îi aruncăm pentru că sunt otrăvitori. Sfatul oamenilor de ştiinţă este să tăiem zona şi apoi să-I consumăm fără probleme.

În general cartofii încep să încolţească după o săptămână, fără să conteze tipul lor. Totuşi, soiul Marfona încolţeşte cel mai greu, iar Osprey cel mai uşor, potrivit specialiştilor de la Universitatea din Lincoln. De asemenea, chiar dacă sunt zbârciţi sau mai moi, cartofii nu au nicio problemă. Gustul li se schimbă puţin, însă nu afectează calitatea preparatelor culinare în care urmează să fie ingrediente.

Încolţirea cartofilor aduce după ea înmuierea, de aceea este indicat ca aceştia să fie consumaţi primii. Cu un cuţit se elimină partea încolţită şi apoi pot fi gătiţi fără grijă. Dr Chris Bishop de la Universitatea din Licoln a spus că studiul a pornit de la faptul că în Marea Britanie se aruncă anual 320.000 de tone de cartofi din cauza încolţirii, ceea ce este o enormă risipă alimentară.    

Sursa

Mai multe articole despre:
cartofi specialişti sfaturi cartofi încolţiţi