MENIU

Navele rusești din Marea Neagră, monitorizate "de la o distanță discretă" de forțele aeriene britanice

Boeing P-8A Poseidon/ Profimedia

O aeronavă de patrulare a forţelor aeriene regale britanice a monitorizat deplasarea mai multor nave de război ruseşti în Marea Mediterană, totul pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia.

Boeing P-8A Poseidon, o aeronavă de patrulare maritimă concepută pentru război antisubmarin, participa la un exerciţiu NATO când a primit sarcina de a localiza navele de război ruseşti, conform informaţiilor furnizate de forţele aeriene regale (RAF), relatează Agerpres, confom dpa.

Potrivit RAF, grupul de nave ruseşti, care include crucişătoare cu rachete ghidate clasa Slava şi distrugătoarele clasa Udaloy, a fost monitorizat „de la o distanţă discretă”.

”Am putut folosi Poseidon, una dintre cele mai capabile platforme de informaţii din lume, pentru a ne sprijini aliaţii, apropiindu-ne şi identificând acele nave.

Fiind una din singurele state din NATO cu această platformă, implicarea noastră sporeşte capacitatea alianţei de a monitoriza activitatea Rusiei.

A fost o bună demonstraţie că o aeronavă de patrulare maritimă britanică este pregătită să ajute aliaţii şi partenerii în operaţiuni combinate. A fost, de asemenea, important să arătăm că suntem alături de partenerii noştri NATO şi de alte naţiuni, contribuind la securitatea alianţei”, a declarat Dave Higgins, liderul escadronului.

Din informațiile existente, flota de avioane P-8A Poseidon a RAF are baza la RAF Lossiemouth din Moray, Scoţia.