MENIU

Alexei Navalnîi, încarcerat în celebra închisoare rusă "Tăcerea Marinarului", controlată de serviciile secrete. Cât mai are de stat după gratii

Alexei Navalnîi, încarcerat în celebra închisoare rusă

Alexei Navalnîi este încarcerat într-una dintre cele mai cunoscute închisori ale Moscovei poreclită și „Tăcerea Marinarului”. Serviciile secrete ruseşi controlează tăcerea celebrului dizident. În această închisoare au fost închiși de-a lungul timpului mai mulți opozanţi ai Kremlinului.

Principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin se află sub strictă supraveghere într-o aşa-numită „celulă VIP”.

El va rămâne după gratii cel puțin 39 de zile. Navalnîi este acuzat că nu s-a prezentat la biroul Serviciului Federal al Penitenciarelor în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare. El fusese însă transportat în Germania după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic.

Arestarea lui Alexei Navalnîi, în ziua revenirii în țară, a generat reacții critice la adresa regimului atât din partea UE, cât și a SUA și ONU.

Vă reamintim că la începutul acestei săptămâni, o solicitare de eliberare a militantului anticorupție a venit și din partea Parlamentului European, care a acuzat Moscova că încalcă atât legile internaționale, cât și Constituția țării. 

”Suntem extrem de îngrijorați de arestarea lui Aleksei Navalnîi, care a avut loc duminică seară, la revenirea sa în Rusia, precum și de reținerea a zeci de susținători ai săi în întreaga țară. Arestarea lui Navalnîi și modul în care aceasta a fost făcută contravin în mod clar legii internaţionale și Constituției ruse”, se arată în comunicatul PE. 

Reprezentanții PE au subliniat că arestarea opozantului rus are la bază decizia unei instanțe judecătorești din țară despre care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a spus că ”a fost viciată de arbitrar și pronunțată cu încălcarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.”

Relica autorităților de la Moscova nu a întârziat să apară. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a respins, ca de obicei, criticile occidentului. Mai mult decât atât, Lavrov a precizat că Germania nu a prezentat Rusiei nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor sale că Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok şi nu a dat curs mai multor solicitări ale Procuraturii Generale ruse de a-i transmite aceste date cât și probele biologice.

Decizia de arestare a lui Navalnîi nu a reprezentat, practic, o surpriză pentru nimeni, dacă ne gândim că încă de la finalul lunii decembrie a anului trecut, disidentul rus a fost somat de Serviciul Penitenciarelor din țara sa să revină în țară, în caz contrar urmând să fie arestat. Navalnîi a fost acuzat că încalcă termenii sentinţei de condamnare la închisoare cu suspendare, deoarece nu poate fi verificat de autorităţile judiciare.

Alexei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Termenul controlui judiciar a expirat pe 30 decembrie, fapt pentru care Navalnîi ar fi trebui să se prezinte la o secţie judiciară.

 

Mai multe articole despre:
alexei navalnîi inchisoare