MENIU

Nava ucraineană lovită în Marea Neagră a transmis că la bord a avut loc o explozie şi a cerut să acosteze la Constanţa. Comandantul n-a cerut asistenţă României

Nava ucraineană lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră a transmis Gărzii române de Coastă că la bord a avut loc o explozie şi a cerut să acosteze la Constanţa pentru a evalua efectele, având în vedere că la momentul respectiv se afla în afara apelor teritoriale ale României. Comandantul nu a solicitat asistenţă României, iar autorităţile nu a fost necesar să intervină pentru salvarea de vieţi.

”În noaptea de 11 spre 12 septembrie a.c., comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sf. Gheorghe, fiind în marş de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie. Comandantul navei a solicitat schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa în vederea evaluării efectelor”, a transmis, joi, Garda de Coastă, potrivit news.ro.

Sursa citată a precizat că nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare şi supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate.

”Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaţionării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistenţă. Până în acest moment nu a fost necesară intervenţia poliţiştilor de frontieră pentru salvarea de vieţi omeneşti pe mare în acest caz”, a mai transmis sursa  citată.

 

O navă civilă obişnuită, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, care precizează că aşteaptă ”cu interes” reacţiile internaţionale.

Conform primelor informaţii, nu există, din fericire, victime, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe X.