MENIU

NATO va constitui o forță multinațională pe teritoriul României

Statele membre NATO au agreat constituirea unei prezenţe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinaţională situată în România, transmite MApN citat de News.ro.

Potrivit ministerului Apărării, România poartă discuţii cu Bulgaria şi Turcia pentru dezvoltarea unor măsuri suplimentare de consolidare a apărării şi securităţii în zona Mării Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval şi aerian.

În prima zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, ministrul român al Apărării Mihnea Motoc a participat la sesiunea formală a Consiliului Nord-Atlantic, cu un rol important în pregătirea întâlnirilor şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale NATO ce va avea loc la Varşovia, la începutul lunii iulie.

Cu acest prilej, miniştrii apărării au discutat situaţia de securitate din spaţiul euro-atlantic şi au adoptat decizii importante privind adaptarea şi consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare. Scopul acestui proces de adaptare este de menţinere a capacităţii NATO de apărare a tuturor aliaţilor în faţa oricărui tip de ameninţări, din orice direcţie, în consonanţă cu Tratatul Atlanticului de Nord şi cu obligaţiile internaţionale ale Alianţei, se arată într-un comunicat MApN, citat de News.ro.

”Astfel, statele membre ale NATO au agreat amplasarea, prin rotaţie, a patru batalioane multinaţionale în fiecare dintre statele baltice şi Polonia, precum şi constituirea unei prezenţe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinaţională situată în România”, precizează MApN.

Conform sursei citate, această brigadă, subordonată Comandamentului Multinaţional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la Bucureşti, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forţe în România pentru a se antrena în scopul creşterii interoperabilităţii. Astfel, brigada va facilita activităţile de instruire ale NATO în zona de sud-est a Alianţei prin intermediul unui program susţinut de exerciţii şi instruire.

Ministrul Motoc a subliniat că România doreşte ca această brigadă să fie o contribuţie concretă atât la întărirea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, cât şi la securitatea şi stabilitatea regională, se arată în comunicat.

De asemenea, Mihnea Motoc a arătat că ”România poartă discuţii cu Bulgaria şi Turcia pentru dezvoltarea unor măsuri suplimentare de consolidare a apărării şi securităţii în zona Mării Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval şi aerian”.

”Prin aceste măsuri, România va urmări să se realizeze o coerenţă sporită cu activităţile de asigurare deja desfăşurate de NATO în Marea Neagră în ultimii ani, prin intermediul poliţiei aeriene, al exerciţiilor navale aliate şi prezenţei vaselor aliate în zonă”, se arată în comunicat.

Ministrul român a subliniat faptul că toate aceste măsuri au un caracter defensiv, sunt în concordanţă cu nevoile de întărire a apărării naţionale şi a Alianţei, survenind pe fondul creşterii prezenţei şi acţiunilor militare ale Rusiei de-a lungul frontierei estice a NATO, inclusiv în Marea Neagră, după anexarea Crimeei. În acelaşi timp, prezenţa adaptată pentru sud-est este în consonanţă cu abordarea mai largă a Alianţei, care nu urmăreşte confruntarea cu Rusia.