MENIU

NATO trimite un avion radar AWACS în spațiul aerian al României pentru a monitoriza mișcările Rusiei

NATO trimite un avion radar AWACS în spațiul aerian al României pentru a monitoriza mișcările Rusiei

NATO a trimis un avion radar AWACS deasupra României, ca parte a măsurilor de supraveghere intensificată a granițelor estice ale Alianței. Această desfășurare are rolul de a monitoriza activitățile militare rusești, mai ales în contextul mișcărilor armatei lui Putin în apropierea granițelor României și, implicit, ale NATO.

Avioanele AWACS vor decola de la o bază aeriană din Grecia și vor efectua misiuni regulate deasupra spațiului aerian românesc. Fiind parte integrantă a frontierei externe a NATO, România beneficiază astfel de un sprijin vital din partea Alianței, care își întărește capacitatea de a răspunde la activitatea aeriană sporită din apropierea granițelor sale.

Conform NATO, scopul acestor avioane radar este de a spori abilitatea României de a detecta și evalua potențialele amenințări venite din partea aviației rusești. În contextul tensiunilor crescute din regiune, zborurile AWACS reprezintă un element esențial al strategiei de apărare aeriană.

În ultima sa zi ca Secretar General al NATO, Jens Stoltenberg a subliniat importanța acestor misiuni, declarând că Alianța trebuie să determine cu precizie dacă dronele și alte aparate de zbor rusești pătrund accidental sau intenționat în spațiul aerian al NATO. Primele misiuni ale avioanelor AWACS au început de ieri, marcând un pas important în creșterea vigilenței în regiune.

Mai multe articole despre:
nato avion romania rusia