MENIU

NATO reacţionează după ameninţările lui Putin

NATO a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin care sugera că forţele Alianţei din Europa de Est reprezintă o ameninţare pentru Rusia, declarând că forţele din Europa de Est sunt defensive şi nu se compară cu desfăşurările de trupe militare ale Moscovei, informează Reuters.

"Acţiunile NATO sunt defensive, proporţionale şi pe deplin conforme cu angajamentele noastre internaţionale", a transmis purtătorul de cuvânt al alianţei, Oana Lungescu, într-un e-mail către Reuters.

"NATO a detaşat 4.000 de militari în partea estică a Alianţei pentru a descuraja orice posibilă agresiune. Aceste trupe nu se pot compara cu diviziile desfăşurate de Rusia. În schimb, Rusia are trupe în Ucraina, Georgia şi Moldova împotriva dorinţelor guvernelor lor", a adăugat aceasta, citată de Mediafax.

De asemenea, a contrazis afirmaţia lui Putin conform căreia alianţa militară occidentală refuzase să discute cu Rusia despre regulile zborurilor militare, spunând că aviaţia a fost un subiect dezbătut în diverse forumuri militare comune.

Portavocea Rusiei: Deveselu poate fi distrus în 2 minute de noile avioane rusești

Rusia este obligată să replice la amplasarea scuturilor antirachetă în apropierea frontierelor ei, a declarat miercuri președintele Rusiei, Vladimir Putin. Un expert militar rus spune că Deveselu poate fi distrus în 2 minute de noile avioane rusești.

Noile avioane rusești de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachetele "Kinjal", ar putea distruge în 2 minute elementele scutului antirachetă american din România, spune expertul militar Aleksandr Hrolenko, citat de agenția Sputnik.

Sistemul aerian de rachete "Kinjal" este inclus deja în misiuni de patrulare în Crimeea, fiind capabil în două minute să lovească cu rachetele de precizie înaltă zona în care se află sistemul de apărare antirachetă din România, spun rușii.

Gafa ministrului de Interne de la București a pus gaz pe foc

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat luna trecută la un post de televiziune că la baza de la Deveselu sunt rachete balistice, care nu ar putea să-l „încânte" vreodată pe Vladimir Putin.

Gafa a fost imediat taxată de portavocea Moscovei, agenția Sputnik.

”Ministrul Apărării Naţionale a „scăpat porumbelul" aseară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, iar acum se contrazice, afirmând că spusele sale au fost deturnate”, scria Sputnik la acel moment.

Oficial rus, după gafa lui Fifor: O dovadă că scutul e o ameninţare directă la adresa Rusiei

”După reacţiile apărute la scurt timp în presă şi în care Mihai Fifor era atenţionat că a spus ce nu trebuia, şi anume că la Deveselu sunt rachete de interceptare, nicidecum balistice, oficialul român a revenit asupra declaraţiei şi susţine că nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase. Cu alte cuvinte, Fifor se contrazice.

La mai puţin de 24 de ore de la declaraţia făcută la Antena 3, unde a vorbit clar despre existenţa rachetelor balistice de la Deveselu şi, deci, i-a dat dreptate, în sfârşit, chiar dacă fără să îşi fi dorit asta, preşdintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin care a precizat că scutul de la Deveselu reprezintă o ameninţare directă şi imediată la adresa securităţii naţionale”, mai scrie Sputnik.

Mai multe articole despre:
Rusia NATO Vladimir Putin