NATO, decizie fără precedent pe flancul de sud-est după acțiunile Rusiei la granița Ucrainei: Grup de luptă permanent în România
Organizare fără precedent decisă de NATO pe fondul tensiunilor maxime privind o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina! Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a făcut anunțul miercuri seară.
NATO a decis să asigure grupuri de luptă pe flancul de sud-est al Alianței. Astfel că și România va avea un Grup de Luptă Permanent al NATO, ce va fi condus de Franța. Decizia a fost luată la reuniunea miniștrilor apărării din statele NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia Franței de a prelua conducerea trupelor Aliate din România. Și a subliniat că NATO nu va face niciun compromis pe marginea principiilor de bază ale Tratatului Alianței. Decizia vine în paralel și cu asigurările Rusiei că își retrage trupele, iar prezența militară este datorată exercițiilor pe care le desfășoară. Însă imaginile din satelit arată noile mutări ale Rusiei în ziua „Z”, dată drept sigură pentru invazia Ucrainei. Imaginile comerciale prin satelit postate pe rețelele sociale par să arate că la granița dintre Ucraina și Belarus a fost construit un pod de pontoane peste un râu, despre care specialiștii spun că este unul de tip militar.
Jens Stoltenberg a anunțat miercuri seară că NATO şi-a însărcinat comandanţii militari să stabilească detaliile pentru desfăşurarea de grupuri de luptă în flancul sud-estic al Alianţei drept răspuns la acumularea de trupe ruse la frontierele Ucrainei.
„Miniştrii au decis să dezvolte opţiuni pentru a întări şi mai mult apărarea şi descurajarea NATO, inclusiv să ia în considerare înfiinţarea de noi grupuri de luptă ale NATO în centrul, estul şi sud-estul Europei. Comandanţii noştri militari vor stabili acum detaliile şi vor raporta în termen de săptămâni", a anunțat Jens Stoltenberg după reuniunea miniştrilor apărării din ţările aliate, la Bruxelles.
Grupuri noi de luptă, dacă vor fi aprobate, vor fi desfăşurate în România şi în regiunea Mării Negre, a mai precizat Stoltenberg: „Ne-am sporit într-un mod defensiv prezenţa în est şi luăm în considerare să o sporim şi mai mult. România este gata să găzduiască un grup tactic, Franţa este gata să-l comande, şi mai mulţi aliaţi vor să participe la această forţă multinaţională, dar nicio decizie definitivă nu a fost luată", a mai spus Stoltenberg, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Grup de luptă permanent al NATO în România, condus de francezi
România a cerut să fie a cincea ţară din flancul estic al NATO care să aibă pe teritoriul naţional un grup militar al alianţei. Franţa şi-a asumat rolul de ţara care să conducă acest batalion. Astfel că, dintre cei 1.000 de soldaţi străini, sosiți cu armament propriu, 300 vor fi francezi.
„Franţa ar putea reedita în România operaţiunea Lynx din Estonia. Asta înseamnă pe lângă prezenţa permanentă a militarilor NATO, ca Franţa să trimită, ca în ţara baltica 12 tancuri Leclerc, 8 maşini blindate de luptă ale infanteriei, 21 de blindate uşoare, 2 blindate ale geniştilor plus echipament auxiliar logistic, de tractare şi reparaţii”, a declarat Stoltenberg.
Decizia vine în ziua în care au apărut imagini cu un elicopter american aflat în misiune în țara noastră, la Suceava, de unde a preluat mai mulți soldați, potrivit surselor Realitatea PLUS.
Secretarul general al NATO a spus că „Rusia a demonstrat voinţa de a utiliza forţa pentru a constrânge alte ţări. Noua normalitate este că Rusia a demonstrat că este cu adevărat dispusă să conteste principiile fundamentale ale securităţii noastre”.
În plus, Stoltenberg a avertizat că decizia înființării grupurilor de luptă permanente pe flancul sud-estic a fost luată, chiar dacă trupele ruse se vor retrage acum, pentru că evenimentele recente au arătat că NATO trebuie să ia în considerare schimbări pe termen lung în distribuţia sa de forţe în Europa.
„NATO poate dovedi faptul că Rusia nu şi-a retras trupele de la frontierele Ucrainei cu imagini din satelit. Informaţiile pe care le prezentăm sunt confirmate şi de surse deschise, de imagini provenite de la sateliţi comerciali", a mai spus Stoltenberg.