Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa, document-cheie post-Războiul Rece, suspendat de NATO - Retragerea Rusiei, condamnată de SUA
NATO a suspendat marți un tratat-cheie încheiat în ultimii ani ai Războiului Rece după retragerea oficială a Rusiei. Aliații NATO și SUA au anunțat suspendarea funcționării Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE) și au condamnat decizia Rusiei.
Aliații NATO au condamnat decizia Rusiei de a se retrage dintr-un tratat cheie de securitate din perioada Războiului Rece și anunță că-și vor suspenda operațiunile „atâta timp cât este necesar”.
Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa ( CFE ) a fost negociat și încheiat în ultimii ani ai Războiului Rece și a stabilit limite cuprinzătoare pentru categoriile cheie de echipamente militare convenționale din Europa (de la Atlantic la Urali) și a mandatat distrugerea excesului de arme.
Tratatul propunea limite egale pentru cele două „grupuri de state-părți”, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Pactul de la Varșovia.
Tratatul privind forțele armate convenționale (CFE) a fost semnat în 1990 pentru a stabili limitări ale armamentului major pentru NATO și Pactul de la Varșovia, un tratat de apărare colectivă între Uniunea Sovietică de atunci și șapte țări din Europa de Est.
Obiectivul CFE a fost reducerea posibilității unui atac surpriză și a declanșării unei ofensive majore în Europa.
„Aliații condamnă decizia Rusiei de a se retrage din tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (CFE) și războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, care este contrar obiectivelor tratatului.
Retragerea Rusiei este cea mai recentă acțiune dintr-o serie de alte acțiuni care subminează în mod sistematic securitatea euro-atlantică.
Prin urmare, statele aliate intenționează să suspende funcționarea Tratatului CFE atât timp cât este necesar, în conformitate cu drepturile lor în temeiul dreptului internațional.
Aceasta este o decizie susținută pe deplin de toți aliații NATO”, a anunțat marți NATO.
Iar Statele Unite au confirmat marți decizia NATO și au anunțat că „se alătură pe deplin și susțin această decizie.”
Ministerul rus de Externe anunţase că Moscova a finalizat demersurile pentru retragerea din tratat. Rusia a declarat că impulsul SUA pentru extinderea NATO a dus la "ocolirea deschisă" de către ţările din alianţa occidentală a restricţiilor de grup prevăzute de tratat şi a adăugat că admiterea Finlandei în NATO şi cererea Suediei de aderare au însemnat că tratatul este mort de facto.
Majoritatea celor 31 de aliaţi din NATO au semnat Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa, care avea ca scop împiedicarea rivalilor din timpul Războiului Rece de a comasa forţe la sau în apropierea graniţelor comune.