MENIU

NASA avertizează: Cea mai puternică furtună solară din ultimii 165 de ani se apropie de Pământ. Risc major de pene de curent

Cea mai puternică furtună solară din ultimii 165 de ani se apropie de Pământ.

NASA a semnalat o erupție de plasmă întunecată provenită de la soare, având o probabilitate de 60% de a cauza pene de curent pe Pământ în cursul acestei săptămâni.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a emis luni un avertisment conform căruia acest puls de plasmă întunecată ar putea provoca „fluctuații în rețeaua electrică”. Într-un videoclip prezentat de Observatorul dinamic solar al NASA, a fost ilustrată o erupție solară rece care explodează, generând un nor întunecat de plasmă ce se îndreaptă spre partea nordică a suprafeței solare.

Furtuna solară ar putea afecta funcționarea radiourilor, a comunicațiilor aeriene și a operațiunilor prin satelit, având o probabilitate crescută ca să atingă apogeul în ziua de vineri. În ultimele zece ani, erupțiile solare „reci” au fost subiectul unor cercetări extinse din partea astrofizicienilor. Aceste erupții nu sunt mai puțin bogate în radiații cu microunde comparativ cu cele „fierbinți”, însă generează frecvențe de vârf mai mari. Această emisie reprezintă un proces non-termic continuu, creat de particule încărcate, de obicei electroni sau protoni, care sunt accelerate de un câmp magnetic, atingând viteze ultra-relativiste.

Cod galben de ploi torențiale și vijelii. ANM anunță județele lovite de furtuni violente de vară - HARTA

Erupția solară identificată este de clasa M și a avut loc duminică în zona petelor solare cunoscută sub denumirea AR3757. NOAA a comunicat că există o probabilitate de 60% pentru erupții solare suplimentare de nivel mediu sau clasa M în următoarele 24 de ore, iar șansa pentru o erupție solară extremă de clasa X (cea mai intensă) este de 15%.

La începutul acestei săptămâni, șase erupții solare de clasa M au provocat deja întreruperi radio internaționale în părți din emisfera vestică și din Asia. Cea mai mare a dus la o întrerupere a radioului în Pacific, potrivit Centrului de Predicție a Vremii Spațiale al Universității din Atena.

În iulie 2025 ar putea fi un vârf extrem al erupțiilor solare. 
Erupțiile solare sunt împărțite în patru categorii, în ordine crescătoare: B, C, M și X. Pământul se va confrunta cu furtuni solare mai severe anul viitor, cu un vârf în iulie 2025. Jonathan McDowell, care lucrează cu institutul de cercetare Smithsonian din SUA  și Centrul pentru Astrofizică din Harvard, a declarat pentru Daily Mail: „Am putea avea cu ușurință furtuni mult mai mari în următorul an sau doi. Este cu siguranță o perioadă înfricoșătoare pentru operatorii de sateliți.” Erupțiile, pe lângă faptul că afectează comunicațiile radio și rețelele electrice, pot provoca și aurore pe cer.
 
Cum au ajuns peste 100 de turiști să viziteze România din greșeală. Oaspeții surpriză au fost întâmpinați cu pâine și sare