MENIU

N-ai repartitor, ești amendat. Vrei repartitor, nu ai cum să-l pui

N-ai repartitor, ești amendat. Vrei repartitor, nu ai cum să-l pui

Paradoxul repartitoarelor pentru încălzire. Românii pot primi amenzi de până la o mie de lei dacă nu le au instalate. Problema este că doar asociațiile de proprietari pot încheia contracte cu furnizorii de repartitoare, iar consumatorii care vor să-și monteze singuri echipamentele nu pot face asta dacă asociația decide să nu facă aceste investiții. Montarea unui repartitor pentru un calorifer costă între 50 și 70 de lei.

Conform Legii eficienței energetice, toți consumatorii trebuie să aibă repartitoare individuale la calorifere până la 31 decembrie 2023, termenul fiind amânat de cinci ori în ultimii 16 ani.

Românii care nu se supun riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei, însă doar asociațiile de proprietari pot încheia contracte cu furnizorii de repartitoare, iar consumatorii care vor să-și monteze astfel de echipamente de contorizare individuală nu pot face nimic dacă în cadrul asociației se decide să nu se facă aceste investiții, potrivit Hotnews.

„Termenul de montare e ușor să îl prorogi, dar mai greu cu montatul. Să găsești o soluție e mai greu, cel mai simplu e să spui „descurcați-vă voi între voi”. E ca la asigurarea obligatorie a casei: ea e obligatorie, însă doar unul din cinci români și-au asigurat casa. Măcar scoate „obligatorie” din sintagmă. Pe hârtie suntem foarte buni, dar din clipa în care ieși din parlament ești luat la mișto dacă vorbești de respectarea legii”, a arătat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”. 

Locuiești la bloc? Riști o amendă uriașă dacă nu faci ASTA până la sfârșitul anului

Contractul pentru instalarea repartitoarelor se încheie numai cu asociația de proprietari și nu cu proprietarul individual. Cu toate acestea, în multe cazuri, adunarea generală a asociației a votat împotriva efectuării acestei investiții. Deși responsabilitatea legală pentru neinstalarea repartitoarelor aparține asociației de proprietari, proprietarul individual poate fi amendat în conformitate cu prevederile legale în cazul în care nu are repartitoare instalate.

„Însă cei care decid în cadrul asociației trebuie să își asume că această decizie nu este în conformitate cu legea. Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primăriei să ceară asociației de proprietari situația contorizării la nivel de condominiu și la nivel de asociație și acest compartiment propune autorității locale aplicarea de sancțiuni. Deci faptul că cineva încearcă să se opună dorinței unui proprietar de a respecta legea are niște efecte. Nu se poate merge la nesfârșit că nu vrea asociația”, spune Ticuța Hristov, expert în cadrul ANRE.   

Culmea ironiei: calorifere fierbinți la 20 de grade Celsius afară! Bucureștenii au stat cu geamurile deschise larg: val de plângeri