Muzeul Literaturii, LA UN PAS DE EVACUARE. Cristoiu: E o problemă: "Morţii nu votează"
Literatura română, aruncată în stradă. Clădirea în care se află Muzeul Naţional al Literaturii Române a fost retrocedată, iar toate obiectele de patrimoniu ar urma să fie evacuate. "Nu îmi vine să cred. E de neconceput. Oamenii trebuie să vadă, să simtă scriitura marilor noştri scriitori", a declarat actriţa Ada Condeescu, la JOCURI DE PUTERE.
În Muzeul Naţional al Literaturii Române se află peste 300.000 de manuscrise şi peste 400.000 de obiecte care au aparţinut marilor scriitori români.
Muzeul adăposteşte un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărţi, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video. Acestea redau într-o imagine concentrat metaforică profunzimea, complexitatea şi frumuseţea inefabilă a literaturii române.
Directorul Muzeului: Din punct de vedere al securităţii manuscriselor, atâta timp cât avem lumină e în regulă
Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române, spune că, deocamdată, securitatea şi conservarea manuscriselor e asigurată.
"Până astăzi la prânz nu aveam nicio speranţă. Şi nici acum speranţele mele nu sunt depline. Sper că, după întâlnirea de astăzi de la Primăria Capitalei cu consilierii generali şi reprezentanţi ai Primăriei, să se rezolve. Pentru o lună jumătate suntem în siguranţă aici. Chiar dacă avem apa şi gazele tăiate. Din punct de vedere al securităţii al conservării manuscriselor, atâta timp cât avem lumină e în regulă", a spus directorul.
Ada Condeescu: Mi se pare groaznic ce se întâmplă acum
Actriţa Ada Condeescu a fost invitată în platoul emisiunii JOCURI DE PUTERE. Tatăl actriţei a fost 17 ani directorul Muzeului Literaturii Române.
"A condus Muzeul din 1990 până în 2007. De când eram foarte mică, am crescut acolo. Am copilărit acolo, nu doar printre manuscrise, ci printre scaunele scriitorilor, printre mesele lor de lucru, lucruri minunate, obiecte foarte frumoase. Au rămas în amintirea mea şi în sufletul meu. Mi se pare groaznic ce se întâmplă acum. Nu îmi vine să cred. E de neconceput. Oamenii trebuie să vadă, să simtă scriitura marilor noştri scriitori, trebuie să vadă obiectele de patrimoniu care s-au păstrat sute de ani", a spus actriţa.
Cristoiu: Suntem mândri că suntem români pentru că îi avem pe Eminescu, Caragiale, Sadoveanu, nu pentru că avem consilieri sau miniştri
Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat situaţia dramatică în care se află Muzeul Literaturii Române.
"În cazul Muzeului Literaturii, ca şi în cazul altor obiective culturale din Bucureşti, e o problemă: "Morţii nu votează". Iar, în unele cazuri, nu au bâte minereşti. Aici sunt obiecte extraordinare, obiecte care au fost folosite de marii scriitori. Un toc, un manuscris original al lui Rebreanu, Arghezi, fotoliul lui Vinea. Prin faptul că au fost folosite de aceşti mari oameni de cultură capătă o valoare deosebită de patrimoniu. În afară de cele expuse, muzeul mai are 20.000 de piese. Problema cea mare nu este faptul că dispare o posibilitate a tinerilor, a românilor de a vedea obiecte de patrimoniu, ci de faptul că, prin delocarea rapidă, există riscul de a se pierde obiecte de patrimoniu. Obiectivele culturale nu constituie o preocupare deoarece politicienii noştri ştiu că nu pierd voturi, deocamdată, dacă nu fac nimic, nu vine nimeni să protesteze. Ciudat este că această dramă a Muzeului Literaturii Române are loc într-un moment în care partidul de guvernământ agită sloganul "Mândri că suntem români". Suntem mândri ca români pentru că îi avem pe Eminescu, Caragiale, Sadoveanu, nu pentru că avem consilieri sau miniştri. Măcar după atâta scandal cineva să se sesizeze şi să încerce să rezolve această problemă că de aceea sunt plătiţi din banii noştri ai contribuabililor", a spus Cristoiu.