MENIU

Mutare de ultimă oră la PSD. Ana Birchall își părăsește colegii de partid

Ana Birchall și-a anunțat luni demisia din Grupul deputaților PSD. Fostul ministru al Justiției și-a părăsit colegii deputați după ce anul trecut căzuse în dizgrația social-democraților și chiar amenințată cu excluderea din partid.  

Fostul ministru al Justiției va activa în continuare ca deputat neafiliat până la sfârșitul actualei legislaturi, adică  încă vreo nouă luni.

Birchall este la al doilea mandat de deputat de Vaslui din partea social-democraților.  

Demisia din Grupul PSD de la Camera Deputaților a fost anunțată de Birchall pe Facebook:

„Aș vrea să vă spun că astăzi am îndeplinit o formalitate: am înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților demisia mea din grupul parlamentar PSD. Voi continua să reprezint interesele celor care m-au votat, cu același profesionalism și responsabilitate, respectând jurământul depus, în calitate de deputat neafiliat. Cel puțin pentru moment...”, a scris Birchall. 

Birchall a căzut în dizgrația PSD de anul trecut, după ce a ieșit cu mai multe declarații pe tema Justiției, în special legate de conducerea principalelor parchete din țară și de desființarea Secției Speciale, pe care a și promovat-o, în total dezacord cu colegii săi de partid, dar și cu fostul președinte al CSM, Lia Savonea.

Viorica Dăncilă a anunţat, în noiembrie 2019, că Ana Birchall a fost exclusă din partid. Ea a explicat că fostul ministru al Justiţiei a creat o problemă PSD prin declarațiile pe Justiție, în contradicție cu direcția impusă de partd și de guvern. Astfel că mai mulţi colegi social-democrați au propus excluderea ei.

"A ieşit cu declaraţii pe justiţie fără să aibă din partea CEX acest drept", a susţinut Dăncilă, președinte PSD; în noiembrie 2019.

Birchall a taxat declarațiile președintelui partidului. Ea a declarat că a aflat "cu surprindere", din presă, că a fost exclusă din PSD şi că, "în ciuda acestei atitudini de neînţeles", nu se va dezice de valorile care au ghidat-o pe parcursul întregii cariere politice.