Murele, excelente pentru sănătate. 10 lucruri mai puţin cunoscute despre ele
Murele se numără printre cele mai sănătoase fructe pe care natura ni le pune la dispoziție. Sunt bogate în cel mai puternic antioxidant: resveratrolul, acesta fiind totodată și un pigment ce conferă culoarea întunecată a murelor.
Murele conțin, de asemenea, vitamine și minerale, oligoelemente și substanțe active cu rol antiinflamator, antibacterian, antiîmbătrânire.
1. Sunt bogate în bioflavonoide și vitamina C
La fel ca spanacul, merele, prunele și strugurii, murele sunt bogate în bioflavonoide și vitamina C, dar au și alte beneficii nutriționale, precum un conținut scăzut de sodiu și doar 62 de calorii la ceașcă.
2. Sunt bogate în antioxidanți
Culoarea albatru închis asigură faptul că murele au unul dintre cele mai mari niveluri de antioxidanți dintre toate fructele. Antioxidanții sunt bine cunoscuți pentru proprietățile lor de scădea riscul de cancer și sunt un mare bonus, însă pentru a profita la maxim de acestea, este bine să consumăm fructele ca atare.
3. Sunt de mai multe feluri
Există multe soiuri din această familie, precum murele negre ce cresc în tufe, murele negre de copac sau Rubus parviflorus (mure albastre)
4. Te mențin tânără
Consumul de mure poate ajuta la întărirea țesuturilor, fiind o uimitare procedură non-chirurgicală de a-ți face pielea să arate mai tânără. Consumul îndelungat ajută și la menținerea alertă a creierului, menținând claritatea gândurilor și o bună memorie.
5. Reduc inflamația
Conținutul ridicat de tanin din mure are mai multe beneficii pentru reducerea inflamațiilor intestinale, reducerea hemoroizilor și pentru calmarea efectelor diareei. Este bine să introduceți mure în dietă în multiple feluri. Consumați-le ca gustare sau împreună cu cereale, sau ca smoothie.
6. Coaja și frunzele pot fi consumate
Tradițional s-au consumat și frunzele sau coaja. Frunzele de mur au fost folosite pentru tratarea inflamațiilor ușoare ale gingiilor și câteodată chiar pentru gâtul inflamat.
7. Indicate în igiena orală
Taninurile astringente au efecte benefice în igiena orală atunci când sunt folosite la garagară sau ca apă de gură.
8. Frunzele de mur, bune pentru ceai
Frunzele pot fi folosite și sub formă de ceai sau, îmbunătățit, ca o băutură terapeutică. Nu tuturor le va place aroma, dar pentru a masca gustul amar, puteți adăuga miere sau un alt îndulcitor.
9. Indicate gravidelor
Doza sănătoasă de vitamina C ajută la relaxarea mușchilor și de aceea unele femei folosesc murele pentru a ușura durerile de la naștere. Ca parte integrantă dintr-o dietă regulată, sucul poate regla menstruația și este extrem de eficient la coagularea sângelui.
10. Atenție când i se schimbă culoarea!
În final, dacă observați că murul s-a făcut portocaliu, distrugeți-l. Aceasta este o boală fungicidă serioasă ce nu poate fi vindecată.
sursa