MENIU

Mumia din Mongolia cu "adidași" în picioare, veche de 1.100 ani, a fost analizată de savanți. ȘOC

<p>Mumia din Mongolia</p>
<p>Mumia din Mongolia</p>
<p>Mumia din Mongolia</p>
<p>Mumia din Mongolia</p>
<p>Mumia din Mongolia</p>
<p>Mumia din Mongolia</p>
<p>Mumia din Mongolia</p>
Mumia cu pantofi moderni

Oamenii de știință din Mongolia au analizat mumia veche de 1.100 de ani descoperită cu câteva luni în urmă și care i-a șocat pe arheologi la momentul respectiv: avea în picioare încălțări bizare care păreau foarte moderne și semănau cu o pereche de adidași.

Acum savanții de la o universitate din Mongolia au făcut publice analizele mumiei vechi de 1.500 de ani și au dat publicității noi fotografii.

După ce au curățat și restaurat toate piesele descoperite în mormânt, arheologii, etnografii și ceilalți savanți din echipă au fost intrigați de elementele descoperite, scrie The Siberian Times.

Încălțările care amintesc de design-ul Adidas sunt colorate în roșu și au un aspect foarte modern.

"Încălțările arată foarte interesant, sunt trendy și acum, nu m-ar deranja să le port pe timp de iarnă. Le-aș cumpăra pe loc dacă le-aș vedea într-un magazin", a declarat un expert etnograf.

În timp ce pe Facebook s-a răspândit teoria conform căreia persoana decedată acum 1.500 de ani ar fi avut capacitatea să călătorească în viitor, oamenii de știință susțin că nu poate fi vorba despre așa ceva, însă numesc descoperirea drept ”extrem de interesantă”.

Femeia care a fost îmbălsămată avea între 30 și 40 de ani și nu făcea parte din elita societății, a explicat  Galbadrakh Enkhbat, director la Centre of Cultural Heritage of Mongolia.

Ea a fost îngropată împreună cu calul, cu hămurile și cu alte obiecte personale sau de cult - un cuțit, sau o geantă de umăr cu aspect șic.

 

Mai multe articole despre:
descoperire mumie mumie mongolia