Mucegaiul din locuinţe - la ce boli eşti expus şi cum poţi scăpa de el
Mucegaiul este o forma de ciuperca ce se dezvolta in spatiile unde exista umiditate foarte mare, in baie, bucatarie, in spatele masinii de spalat, in jurul chiuvetei, in zonele unde exista tapet, pardoseala, in spatele placilor de teracota, dar si in jurul ferestrelor. Mucegaiul are efecte negative asupra sanatatii umane, ducand la aparitia alergiilor si, mai grav, a unor boli de plamani.
Iata ce boli sunt agravate de mucegai:
Pot sa apara reactii alergice, ca urmare a inhalarii sporilor sau a atingerii suprafetelor contaminate. Marea majoritate a reactiilor alergice se manifesta sub forma rinitei alergice: stranut, secretii nazale, ochi inrositi.
Mucegaiurile pot fi inclusiv un factor determinant al aparitiei sau agravarii astmului, scrie sfatulmedicului.ro.
Exista si mucegaiuri care elibereaza toxine ce afecteaza sistemul nervos. Ele pot produce dureri de cap, dificultati de concentrare si depresie.
Sfaturi pentru a scapa de mucegai
In primul rand, evitati sa folositi solutii pe baza de clor, deoarece acestea doar albesc mucegaiul si creeaza falsa impresie ca l-au distrus.
Cumparati din magazinele de profil solutii anti-mucegai. Se spala zona respectiva cu apa, iar dupa ce s-a uscat se pulverizeaza un spray anti-mucegai.
Alta solutie pe care o puteti folosi pentru a indeparta mucegaiul este otetul. Acesta poate fi utilizat ca atare, fara a fi diluat in prealabil. Se aplica otet pe un burete abraziv si se sterge insistent locul.