MENIU

"Motorul economiei" avariat, după ce PSD schimbă cureaua de distribuţie în mers

<p>Consumul, pus &icirc;n pericol de revoluţia fiscală</p>

Degringolada creată de PSD în materie de salarizare a redus dramatic intenţiile de consum ale românilor la sfârşitul anului trecut. După ce economia s-a supraîncălzit de-a lungul lui 2017 printr-o stimulare nefirească a consumului, acum România are cel mai pesimism climat de încredere în economie din Europa.

Încrederea în economie şi aşteptările privind veniturile au scăzut drastic în România în ultimul trimestru al anului trecut, la minime similare cu cele din 2013-2014, invers faţă de trendul înregistrat la nivel european, criza guvernamentală de pe plan local reflectându-se în comportamentul consumatorilor, potrivit unei analize realizată de GfK.

O altă posibilă explicaţie pentru frânarea în forţă a consumului ţine de faptul că partidul de guvernământ s-a încurcat în "revoluţia fiscală", iar cei mai mulţi români sunt debusolaţi cu privire la nivelul de salarizare din 2018.

"În ultimul trimestru din 2017, toţi indicatorii au înregistrat scăderi drastic în România. Aşteptările economice au atins minimul anual în decembrie 2017, ajungând la un nivel de -19,3 puncte. Este o scădere de aproape 37,6 puncte faţă de maximul anual din luna martie şi cea mai mică valoare din aprilie 2013. În acelaşi timp, aşteptările românilor privind veniturile au scăzut şi ele. Au atins nivelul de 6,8 puncte în decembrie 2017, cea mai mică valoare din septembrie 2014. Şi asta, după ce în luna martie crescuseră la un maxim de 33,7 puncte".

Înclinaţia către cumpărare a atins un minim anual de -0,2 puncte în decembrie 2017. Este vorba de un nivel cu 16,6 puncte mai mic decât maximul din luna martie a aceluiaşi an.În schimb, la nivel european, încrederea consumatorilor a continuat să crească uşor, în decembrie, indicele climatului de consum calculat de GfK pentru cele 28 de state din UE a atins valoarea de 21,1 puncte - cea mai ridicată din ultimii 10 ani.

„Pe toată durata anului 2017, încrederea într-o eventuală creştere economică a Europei a crescut semnificativ. Bazându-se pe această creştere, oamenii speră şi la salarii mărite. Aşteptările privind veniturile sunt pozitive într-o mare parte a Europei, dar sunt doar cu puţin mai mari faţă de anul 2016. Aceeaşi evoluţie a înregistrat-o şi disponibilitatea de cumpărare. Pe baza tuturor factorilor analizaţi, GfK prognozează pentru anul 2018 o creştere a consumului gospodăriilor din Uniunea Europeană între 1,5 şi 2%, în termeni reali. În concluzie, economia europeană va continua să fie susţinută de consumul privat.”, consideră Rolf Bürkl, expertul în consum al GfK.

La finalul trimestrului al treilea, această valoare era încă la nivelul de 20,9 puncte. GfK prognozează pentru anul 2018 o creştere a consumului casnic din Uniunea Europeană între 1,5 şi 2%, în termeni reali.

Mai multe articole despre:
consum creştere economică