MENIU

Motivul pentru care zeci de mii de bucureșteni au rămas fără apă caldă. Ce spune Firea

Locuitorii zonelor Colentina şi Pantelimon din Sectorul 2 al Capitalei au rămas de miercuri fără apă caldă din cauza parametrilor necorespunzători ai acesteia. Acest lucru este urmare a faptului că nu există banii necesari pentru efectuarea reparaţiilor şi reviziilor la reţeaua de transport şi distribuţie.

"Situaţia opririi furnizării apei calde intervine după ce, în cursul săptămânii trecute, ELCEN a oprit funcţionarea CET Sud pentru efectuarea lucrărilor anuale de revizie. Alimentarea consumatorilor deserviţi de către această centrală, respectiv locuitorii sectoarelor 2, 3 şi 4, a fost preluată prin manevre în sistem, de CET Vest şi CET Progresu. Dintre cele 3 sectoare afectate de oprirea CET SUD, sectorul 2 este cel mai afectat, pentru că nu există capacitatea de acoperire a consumatorilor din această zonă.

Ambele centrale sunt situate la distanţe mari faţă de Sectorul 2 şi, în acest sens s-a dispus oprirea unui număr de 75 de puncte termice. În cazul în care nu s-ar fi luat aceasta decizie, pe ţeava de apa caldă, cetaţenii ar fi primit apă rece.

„Sunt peste două luni de când anunţăm public care vor fi efectele luării de către ELCEN a deciziei de impunere a popririi de 100% pe conturile regiei. Acest lucru a dus la imposibilitatea efectuării lucrărilor de reparaţii şi revizii anuale a reţelelor administrate de regia autonomă”, a declarat Directorul Direcţiei Producere şi Exploatare RADET, Virgil Untea.

„Ne cerem scuze consumatorilor din zonele afectate pentru disconfortul creat şi îi asigurăm că RADET face eforturi susţinute pentru reluarea imediată a furnizării apei calde către bucureşteni. Semnalăm că această situaţie se poate repeta oricând şi în alte zone ale Bucureştiului”, a mai spus Virgil Untea", anunță un comunicat al RADET.

Firea: Nu e normal

Reparațiile de la RADET trebuie să fie făcute împreună cu cele de la ELCEN, iar închiderea simultană a două CET-uri este o premieră, a declarat joi primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, citată de Agerpres.

"În acest moment, o mare parte a Capitalei nu are apă caldă, am vorbit cu reprezentanții de la RADET și ELCEN, într-adevăr este o noutate, pe care aș vrea să o semnalez: în premieră au fost închise două CET-uri pentru revizie, nu doar unul, așa cum se proceda în verile anterioare. Am spus că nu este normal să se facă revizie simultană, pentru ca atâția oameni să sufere. I-am rugat să ia toate măsurile care se impun și voi discuta și cu ministrul Economiei dacă se impune. Nu vreau să mă gândesc la acțiuni neortodoxe. (...) Reparațiile de la RADET să fie făcute împreună cu cele de la ELCEN și nu să fie o altă perioadă de timp în care bucureștenii să nu aibă apă caldă. Mă bucur că se bate la porți deschise. (...) Este totuși inadmisibil ca bucureștenii să plătească erorile care s-au făcut, atât legislative, cât și administrative, preț de 25 de ani. Din punctul meu de vedere, aceste entități economice trebuie să lucreze sinergic, trebuie să aibă un management unic. Am început discuțiile pe acest subiect și le voi continua ca primar general în funcție", a afirmat Firea, la sediul PSD.

Ea a făcut apel la ELCEN să deblocheze din conturile lor sumele necesare și pentru reparațiile RADET.

"De ce? Pentru că dacă nu le eliberează în acest moment, ca lucrările să se facă simultan, și din partea RADET-ului, atunci înseamnă că până pe 26 — 27 iunie vor fi revizii ELCEN, după care încep reparațiile RADET. Asta înseamnă că ajungem în luna iulie fără apă caldă, nu este normal, am luat toate măsurile care se impun, deși sunt primar ales și abia săptămâna viitoare îmi preiau prerogativele din punct de vedere oficial, dar am crezut normal, ca senator și ca cetățean, să fac aceste demersuri și sper ca în perioada următoare, adică în cât mai puțin timp, să se remedieze. (...) Considerăm că și acestea sunt reparații urgente, prin urmare se pot elibera pe cale legală fonduri și pentru reparațiile RADET, astfel încât în această perioadă de vară să se încheie toate și să nu trebuiască să prelungim perioada în care bucureștenii nu au apă caldă. Eu am adresat rugămintea reprezentanților ELCEN și o voi face și către Ministerul Economiei să urgenteze aceste lucrări în primul rând și esențial este să se lucreze doar la un CET. Nu este normal să fie închise două CET-uri atât de mari, cum sunt Sudul și Grozăveștiul în același moment, niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. Îmi pun și eu întrebarea de ce s-a decis acest lucru exact acum. Sper că nu este vreun avertisment", a subliniat Gabriela Firea.

Întrebată dacă poate merge în sediul PMB să vadă care e situația, aceasta a răspuns: "Din câte am înțeles, de la juriști, primarul interimar își încheie mandatul mâine de dimineață, prin urmare ce aș mai putea să vorbesc? Dacă domnia sa voia să facă ceva, o făcea până acum. Eu m-am întâlnit cu reprezentanții RADET și ELCEN încă din perioada în care eram candidat, pentru că, în calitate de senator, eram interesată de toate aceste subiecte și, de asemenea, mă întâlnesc și astăzi, ca primar ales. Cu alte cuvinte, săptămâna viitoare, în calitate de primar general în funcție, cu siguranță că vom avea și mai multe întâlniri, dar eu am făcut-o deja".

 

Mai multe articole despre:
Bucureşti RADET apă caldă