MENIU

Motivul șocant al morții fiului lui Răzvan Theodorescu

Răzvan Theodorescu

Fiul fostului ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, a fost găsit mort, luni, în casa de vacanță a familiei, în județul Argeș. Medicii legiști nu au stabilit cauza exactă a morții, dar una dinre variante ar fi mușcătura de viperă. 

Medicii legişti urmează să facă marţi lumină în cazul misterului morţii lui Vladimir Theodorescu, fiul fostului ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, găsit luni fără suflare de menajeră în casa de vacanţă din comuna argeşeană Corbeni. Prietenilor şi vecinilor din satul Oeştii Pământeni încă nu le vine să creadă că Vladimir s-a stins atât de subit. “Încă nu-mi explic de ce şi cum a fost posibil. Ultima dată am vorbit cu el duminică, pe la ora 13-14.

Fusese la munte, să vadă nişte nişte proprietăţi. Mersese ceva mai mult prin pădure. Mi-a spus că are febră, iar asta i se părea ciudat, fiindcă nu era nici măcar răcit. A spus la un moment dat că bănuieşte că l-ar fi muşcat un şarpe, deşi, de văzut, mi-a zis clar că nu l-a văzut. I-am sugerat să meargă la Curtea de Argeş, la spital... N-a luat foarte tare în seamă starea aia de rău, mai ales că era un om puternic, nu ceda oricum, la orice. Cu toate că i-a trecut prin cap că e posibil să-l fi muşcat ceva, sunt absolut sigur că nu s-a gândit nicio clipă că nişte venin l-ar putea răpune. Asta dacă a fost vorba de şarpe. Aşteptăm acum să vedem ce spune Medicina Legală”, a declarat, pentru Adevărul, Sorin Pavel, prietenul lui Vladimir Teodorescu, potrivit Adevarul.ro. 

O statistică arată că 68%-80% din muşcăturile de şarpe apar la persoane care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente.

Viperele au dimensiuni relativ mici (circa 70 cm) și prezintă o dungă dorsală în zig-zag, dar pot fi și complet negre. Nu percep bine sunetele, dar au un foarte bun simț olfactiv și simt vibrațiile de la distanțe mari. În zonele temperate sunt active numai șase-șapte luni, iarna fiind în stare de hibernare, conform doctorulzilei.ro.

Se hrănesc mai mult noaptea, sunt veninoase chiar de la naștere, mușcă fulgerător și lasă două plăgi punctiforme (urma dinților).

Semne ale muşcăturii de viperă:

– durerea acută;
– tumefierea (umflarea) zonei afectate;
– două înțepături mici la distanță de un centimetru una de cealaltă;
– semiconştienţa;
– alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Măsuri de prim-ajutor

– Ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin.

– nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi. În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit;

– luaţi o aspirină (nu luaţi alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul şi veninul ajunge mai repede la organe);

– în caz de hipotermie, acoperiţi-vă cu o pătură;

– menţineţi zona muşcăturii sub nivelul inimii;

– înlăturaţi veninul din jurul muşcăturii şi dezinfectaţi rana cu apă oxigenată;

– puneţi o legătură elastică tip garou între rană şi inimă (încetiniţi răspândirea veninului). Garoul limfatic nu trebuie să blocheze circulația sangvină, ci să realizeze o compresiune limfatică. Se folosește o bandă elastică lată sau o fâșie de material (dintr-o cămașă, bluză) care se înfășoară nu foarte strâns pe tot membrul mușcat.

– hidratați-vă cu apă

Ce să nu faceți

– dacă aveţi leziuni, nu folosiţi cavitatea orală pentru a suge veninul, puteţi ajunge să vă otrăviţi voi înşivă;

– nu se arde zona mușcată

– nu se pune gheață pe mușcătură

– nu mâncați și nu consumați alcool

Mai multe articole despre:
Răzvan Theodorescu şarpe viperă vladimir