MOTIVAŢIA lui Iohannis pentru neincluderea FESTIVALULUI ASTRA în agenda culturală
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, susţine că Festivalul Astra Film nu a fost inclus pe agenda culturală pentru a primi finanţare de la primărie întrucât aplicaţia depusă "nu a fost bună", fiind "nedetaliată, necorelată, prost întocmită", el adăugând că atitudinea organizatorilor este "total aiurea".
"M-am lămurit în privinţa tuturor evenimentelor care au fost respinse. Toate evenimentele care nu au fost acceptate au avut aplicaţii proaste, este extrem de simplu. Aplicaţii proaste însemnând nedetaliate, necorelate, prost întocmite", a declarat Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă.
Întrebat dacă este şi cazul Festivalului Astra Film, Iohannis a răspuns: "Aplicaţia nu a fost bună".
În plus, Iohannis a precizat că nu este cazul să fie anunţat punctajul obţinut de Festivalul Astra Film la fiecare dintre criteriile de evaluare.
"Nu e o lucrare de control la matematică unde spune proful câte puncte ai făcut la un exerciţiu. Eu încurajez pe toată lumea să trateze aceste aplicaţii cu seriozitate şi atunci nu se mai ajunge într-un impas", a afirmat primarul Sibiului, citat de corespondentul Mediafax.
Acesta a încheiat precizând că atitudinea organizatorilor faţă de această chestiune nu îl "mulţumeşte".
"Nu mă mulţumeşte. În loc să-şi facă mea culpa, fac culpa primarului. Total aiurea", a adăugat Iohannis.
La rândul lor, organizatorii Festivalului Astra Film au transmis, joi, un comunicat de presă în care vorbesc despre procedura de selecţie a proiectelor culturale ca fiind "marcată de nereguli, gafe, explicaţii cusute cu aţă albă şi tergiversări".
"Astra Film Festival şi-a început existenţa în 1993, ca un act cultural inedit pentru Sibiu şi pentru România. A adus în atenţie un produs cultural necunoscut în România anilor ’90, cinematograful documentar, care este cotat acum ca fiind cel mai interesant gen cinematografic pe plan mondial. A transformat Sibiul, oraş fără tradiţie în evenimente cinematografice, în destinaţie pentru cineaşti şi cinefili din Europa şi din toată lumea. După 21 de ani, Astra Film Festival este declarat indezirabil de către Primăria Sibiu, care se ascunde în spatele comisiei de evaluare a proiectelor, conform căreia proiectul Astra Film Festival 2014 nu a întrunit punctajul minim necesar pentru a fi eligibil", spun organizatorii festivalului.
Aceştia precizează că festivalul nu poate fi finanţat din sursă unică, respectiv bugetul Consiliului Judeţean Sibiu, aşa cum a sugerat recent primarul Iohannis.
"Precizăm că un eveniment internaţional de amploarea Astra Film Festival nu se poate finanţa din sursă unică, iar cererea de finanţare depusă la Primăria Sibiu a fost formulată de către Fundaţia Astra Film, în calitatea sa de co-organizator al evenimentului, cu respectarea tuturor criteriilor de eligibilitate. Astra Film va face toate demersurile pentru a obţine de la Primăria Sibiu motivaţia reală a excluderii festivalului din agenda culturală şi pentru recunoaşterea locului pe care îl merită în viaţa culturală a Sibiului", mai menţionează organizatorii Festivalului Astra Film.
El precizează că petiţia lansată săptămâna trecută pentru a cere primăriei să nu desfiinţeze evenimentul a fost semnată, până joi la prânz, de peste 1.700 de persoane.
Festivalul Astra Film, organizat de Muzeul Astra din Sibiu, nu a fost inclus în Agenda culturală a Primăriei municipiului pentru a fi finanţat în 2014, decizia autorităţilor locale fiind contestată pentru "nerespectarea unor proceduri în procesul de selecţie".
Reprezentanţii Studioului Astra Film din cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra din Sibiu afirmau că în contestaţia depusă la Primărie atrag atenţia asupra nerespectării unor proceduri în desfăşurarea procesului de selecţie şi contestă rezultatul evaluării, considerând că evenimentul excelează la toate criteriile de evaluare: originalitate, relevanţă în contextul cultural local, experienţă şi capacitate de implementare, audienţă, capacitate de a fi continuat, în conformitate cu Ghidul de finanţare.
Reprezentanţii Astra Film precizau că unele nereguli pe care le-au sesizat vizează nerespectarea în totalitate a prevederilor Ghidului de finanţare.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, declara în 30 martie că pentru agenda culturală 2014 au fost depuse, în total, 132 de proiecte, 78 dintre acestea fiind selectate în urma analizei comisiei special constituite.
Primăria Sibiu va aloca în anul 2014 peste 6,6 milioane de lei pentru evenimente culturale.