Moţiunea de cenzură depusă de PNL a fost citită în Parlament. Turcan acuză "abuzul" PSD
Moţiunea de cenzură a liberalilor a fost citită în plenul reunit al Parlamentului, după cum au decis Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Liderul deputaților PNL Raluca Turcan a declarat luni că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au încălcat Regulamentul ședințelor comune ale Parlamentului, anunțând cu câteva ore înainte momentul citirii moțiunii de cenzură. Cel mai probabil, votul pe moțiune va avea loc săptămâna viitoare.
Ședința plenului s-a încheiat după ce Nicolae Bădălău le-a transmis liberalilor: ”A fost o moțiune atât de interesantă, încât ați alungat și semnatarii din sală”. Plenul reunit a dezbătut și cererea lui Florin Iordache, prin care cere ca forul pe care îl conduce, Comisa Specială pentru Legile Justiției, să se pronunțe pe orice proiect legislativ ce intră sub incidența Justiției.
Ședința a început cu întârziere de 30 de minute, iar moțiunea a fost citită de liberalul Ioan Cupșa.
Anterior, Raluca Turcan a lansat critici foarte dure la adresa PSD-ALDE, afirmând că aceștia au anunțat cu doar patru ore înainte că se va citi și moțiunea de cenzură.
"După ce au inventat năstrușnicia cu statul paralel, astăzi cei din PSD — ALDE au inventat Parlamentul paralel și, dacă se poate, fără Opoziție. Cu mai puțin de patru ore înainte de ședința de Birou permanent reunit a fost convocat organismul care stabilește ziua și ora citirii moțiunii de cenzură. Cu alte cuvinte, PSD-ALDE au anunțat cu mai puțin de câteva ore înainte că astăzi, la ora 16,00, se va citi moțiunea de cenzură. Nimic nou și nimic suprinzător pentru comportamentul abuziv al PSD. Se confirmă practic încă o dată că se tem de această moțiune de cenzură pentru că acest Guvern a reușit să pună cap în cap toate categoriile de români din societate și că sunt extrem de vulnerabili. De asemenea, se confirmă faptul că PSD și ALDE se comportă în Parlament abuziv și că uzurpă rolul legislativ de dezbatere al Parlamentului", a declarat Turcan la finalul ședinței Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.
Ea a adăugat că articolul 92 din Regulamentul comun al Camerei și Senatului precizează că Guvernul este convocat la citirea moțiunii de cenzură cu 24 de ore înainte de acest proces.
"Asta înseamnă că, fie Guvernul a fost anunțat de președintele Camerei Deputaților, așa cum prevede Regulamentul, adică Liviu Dragnea, înaintea parlamentarilor, fie nu a fost încă convocat Guvernul, ceea ce înseamnă că la momentul citirii moțiunii de cenzură Guvernul nu va participa sau va veni într-un mod improvizat. Tragem un semnal de alarmă că majoritatea PSD-ALDE astăzi a încălcat pentru a nu știu câta oară Regulamentul. Mai mult, conducerea PSD-ALDE, pentru că această inițiativă a venit de la domnul Tăriceanu, a refuzat să menționeze și să stabilească programul clar pentru votul și dezbaterea moțiunii de cenzură, ceea ce este cu mult mai grav decât faptul că a convocat intempestiv ședința de citire", a arătat Turcan, potrivit Agerpres.
Ce spune moțiunea
Principalele partide de opoziţie PNL şi USR solicită retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru a opri distrugerea economiei şi scoaterea României din UE, afirmând că demiterea Guvernului trebuie să ducă la abogarea OUG care au generat „haosul fiscal", potrivit textului moţiunii de cenzură.
"Iresponsabilitatea, prostia şi ticăloşia sunt puse împreună de Dragnea şi camarila sa într-o combinaţie letală, care nu poate conduce România decât spre dezastru!", se arată în moţiune.
Liderii grupurilor parlamentare ale PNL, Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu, au depus vineri moțiunea de cenzură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă".
"Poate pe dumneavoastră, domnule Dragnea, domnule Tudose, vă umflă râsul în sinea voastră, gândindu-vă la ce potlogărie faceţi. Dar pe români îi umflă plânsul când se uită în buzunar şi constată că toate preţurile cresc, ratele la fel, salariile scad sau, în cel mai fericit caz, rămân aceleaşi, contribuţia la Pilonul 2 de pensii scade, iar impozitele şi taxele cresc", se mai spune în documentul opoziţiei.
Raluca Turcan a afirmat după ce moţiunea de cenzură a fost depusă că programul de guvernare a fost "un balon de săpun care s-a spart, iar victimele sunt toţi cetăţenii României.
"Am depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose, de fapt împotriva guvernării Dragnea-Tudose. Această moţiune vine în sprijinul celor loviţi şi minţiti de Guvernul Dragnea - Tudose. Nicio guvernare nu a ridicat până acum impotriva ei atât de multe categorii de români. A fost un balon de săpun care s-a spart, iar victimele au fost cetăţenii României. Programul de guvernare a adus scădere de salarii şi în cel mai bun caz mici creşteri. Aceast Guvern a adus o scădere a mediului de trai, o decredibilizare a leului, o lipsa de predictibilitate şi o îndepărtare a României de ceea ce înseamnă stat democrativ", a afirmat liderul PNL.
Raluca Turcan a mai precizat că Guvernul este complet incompetent şi că această guvernare trebuie să plece înainte ca problemele cu care ne confruntăm să nu se adâncească.
Conform liderului PNL, pentru moţiune s-au strâns 148 de semnături din partea PNL, USR, PMP, a unor parlamentari independenţi, a lui Sorin Câmpeanu şi Daniel Constantin.
Liberalii au discutat cu toți parlamentarii pentru a-i convinge să voteze demiterea Guvernului Tudose. Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a găsit sprijin la USR atît pentru moțiune, cât și pentru demiterea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Liderul USR, Dan Barna, consideră că sunt destule argumente pentru că actuală putere să fie înlăturată.
PMP a anunțat că susține moțiunea de cenzură anunțată de PNL. Președintele executiv al PMP Eugen Tomac îi acuză însă pe liberali că fac un joc de imagine și că nu doresc- de fapt- căderea guvernului PSD-ALDE atâta timp cât sunt reticenți în ceea ce privește dialogul cu liderul PMP Traian Băsescu și nu propun un nume de premier că alternativă.
În schimb, UDMR nu va semna moțiunea de cenzură, chiar dacă apreciază că măsurile fiscale au fost introduse mult prea brutal. Potrivit liderului uniunii, Kelemen Hunor, relația UDMR-PNL s-a stricat enorm în ultimul an.
Cu formațiunea lui Victor Ponta, Pro România, liberalii și-au propus o colaborare institutională pe proiecte importante- potrivit Ralucai Turcan. Marți, Victor Ponta spunea că parlamentarii din formațiunea să susțin schimbarea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar nu susțin și moțiunea de cenzură a PNL.
Documentul – care poate duce la căderea Guvernului dacă e adoptat – are nevoie de 116 semnături de susținere. Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data prezentării și se consideră adoptată dacă e votată de majoritatea deputaților și senatorilor.