Moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode: "Siguranță și încredere sau debandadă și furt?" - Dezbateri în Camera Deputaților
Camera Deputaţilor urmează să dezbată şi să voteze marţi moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă săptămâna trecută de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei.
Prin moţiunea intitulată "Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat", semnatarii cer ca acesta să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei, iar "cea mai mare reuşită" a mandatului său este "licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri".
"După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?", se arată în moţiune.
Semnatarii afirmă că "cea mai mare reuşită" a ministrului Bode este "licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis". "Eficienţa ministrului Bode s-a văzut când l-a ajutat pe prietenul preşedintelui Iohannis să vândă Poliţiei Române 600 de BMW-uri 'de numai 32.000 de euro, fără TVA'. Evident, printr-o licitaţie aranjată, cu un caiet de sarcini bine ajustat încât să câştige cine trebuie", susţin iniţiatorii moţiunii.
Potrivit deputaţilor USR şi de la Forţa Dreptei, Lucian Bode a înregistrat un eşec şi în ceea ce priveşte implementarea programului de protejare a victimelor violenţei domestice.
"Bineînţeles că nu s-a întâmplat nicio reformă a MAI. Ce s-a întâmplat, însă, am văzut cu toţii la ştiri: poliţişti prinşi la furat în magazine, copile accidentate mortal pe trecerea de pietoni de poliţişti, poliţişti prinşi luând mită de la şoferi, şefi de poliţie care îşi ameninţă subordonaţii pentru a-i convinge să nu mai amendeze anumite firme şi aşa mai departe", se mai menţionează în text.
Semnatarii moţiunii mai acuză faptul că ministrul Bode şi-a secretizat lucrarea de doctorat "cu o zi înainte de termenul anunţat pentru publicarea integrală" şi că ar fi "tatăl corupţilor din minister".
"Domnul ministru Bode a avut mai multe ocazii să-şi prezinte demisia de onoare pentru toate eşecurile şi toate scandalurile în care MAI a fost implicat în ultimii aproape doi ani. Nu a făcut-o. Nu îţi poţi da demisia de onoare dacă nu ai onoare. Poziţia de ministru de Interne este mult prea importantă pentru a fi lăsată pe mâna unui nepriceput a cărui singură calitate este că ştie să răspundă repede ordinelor de la Cotroceni. Un leadership aşa de slab şi păgubos cum e al domnului Bode se transmite structurilor pe care le are în subordine şi rezultatul e corupţie, delăsare şi haos", mai transmit deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei.