MENIU

Moscova denunță ”o provocare” după ce Cehia a expulzat 18 diplomați ruși. Cum răspunde Kremlinul

Vladimir Putin

Moscova a catalogat decizia Cehiei de a expulza 18 diplomați ruși, acuzați de implicare în explozia unui depozit de muniții, ca fiind ”o provocare și un act inamical”. Kremlinul susține că în spatele acestei acțiuni s-ar afla SUA.

”În mod categoric, nu suntem de acord cu astfel de concluzii. Aceasta este o provocare şi un act inamical”, a transmis purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat public că este vorba despre ”acuzații fabricate la repezeală”, menite să deturneze atenţia de la ”problemele acumulate în ţările Uniunii Europene şi, în general, în Occident”. Mai mult, aceasta a acuzat în spatele acțiunii s-ar afla SUA, potrivit hotnews.

Statele Unite şi Marea Britanie şi-au exprimat pe deplin solidaritatea cu Cehia în disputa cu Rusia.

Sâmbătă, autoritățile de la Praga le-au dat termen 48 de ore celor 18 diplomați să părăsească țara. Aceștia au fost identificați ca fiind agenți ai serviciilor ruse de spionaj. Cehia a subliniat că are ”probe de necontestat” care dovedesc implicarea agenților GRU în explozia de la depozitul de muniţie de la Vrbetice, din 2014, soldată cu doi morți. Mai mult, poliţia cehă a anunţat că este în căutarea a doi bărbaţi deţinători de paşapoarte ruseşti pentru o posibilă implicare în acestă explozie. Cei doi poartă aceleaşi nume cu suspecţii în tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, în 2018.

În replică, Rusia a anunțat, duminică, expulzarea a 20 de angajaţi ai ambasadei Republicii Cehe la Moscova.