MENIU

Moscova cere SUA explicații despre presupusele programe biologice militare din Ucraina

Rusia cere Statelor Unite explicații privind finanţarea a ceea ce Moscova prezintă drept programe biologice militare în Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a cerut transparenţă din partea Washingtonului, după ce oficialii de la Kiev au negat informațiile, iar Pentagonul le-a calificat drept absurde.

"Noi confirmăm fapte, descoperite în timpul operaţiunilor militare speciale, care arată o tentativă grăbită de a şterge dovezile programelor biologice militare', a afirmat Maria Zaharova în faţa presei, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

"Nu vorbim aici despre utilizări paşnice sau scopuri ştiinţifice. Ce urmăreaţi acolo?', a adăugat oficialul de la Kremlin, care a mai precizat că programele erau finanţate de Departamentul american al Apărării.

Zaharova a afirmat că "Departamentul Apărării al Statelor Unite şi administraţia Biden SUNT OBLIGATE să dea explicaţii OFICIALE comunităţii mondiale, nu prin portavocile lor, despre programele din Ucraina". "Noi cerem şi lumea aşteaptă', a adăugat, retoric, purtătoarea de cuvânt.

Încă de la apariția speculațiilor legate de un program biologic secret, ce ar viza dezvoltarea unui virus care să atace populația Rusiei, Pentagonul a transmis că este vorba de o "dezinformare absurdă a Moscovei, care este vădit falsă".

Și Ucraina a dezmințit acuzaţiile.

De de altă parte, potrivit AFP, marţi, în cadrul unei audieri în Comisia de relaţii externe a Senatului american, numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, a declarat că SUA se tem că Armata rusă ar putea prelua controlul asupra unor structuri de cercetare biologică din Ucraina şi că ar putea confisca materiale sensibile. Din acest motiv, a explicat Nuland, partea americană caută, împreună cu cea ucraineană, o modalitate ca acest scenariu să fie evitat.

Mai multe articole despre:
programe biologice Ucraina SUA coronavirus