MENIU

Moment istoric: Primii turiști spațiali au ajuns în spațiul cosmic!

Primii turiști spațiali au ajuns în spațiul cosmic. Foto: Profimedia

Primii turiști spațiali transportați de compania americană Virgin Galactic au ajuns joi în spațiul cosmic, conform unui anunț al societății fondate de miliardarul Richard Branson, care își îndeplinește astfel o promisiune pe care a făcut-o în urmă cu două decenii.

Această reușită marchează un moment istoric în călătoria umanității spre explorarea spațiului cosmic și aduce cu sine o mulțime de perspective noi și provocări interesante. 

Jon Goodwin, un fost olimpic din Newcastle în vârstă de 80 de ani şi diagnosticat cu Parkinson, a călătorit în spaţiu alături de Keisha Schahaff, în vârstă de 46 de ani, şi de fiica acesteia, Anastatia Mayers, de 18 ani, care studiază fizica în Aberdeen. Zborul VSS Unity are durata de 90 de minute, scrie Agerpres.

În premieră, o mamă şi fiica au călătorit împreună în spaţiu, după ce au câştigat excursia la o tragere la sorţi.

Fenomen spectaculos pe cerul României, vizibil din 10 august - Când este aștepat punctul culminant al ploii de stele căzătoare

Goodwin şi-a asigurat locul în urmă cu 18 ani cumpărând un bilet de 250.000 de dolari.

După ce au decolat din New Mexico cu nava-mamă VMS Eve, VSS Unity s-a separat de aceasta şi i-a transportat pe turişti în spaţiul suborbital, unde au avut ocazia să experimenteze pentru scurt timp imponderabilitatea.

Misiunea, denumită "Galactic 02", va strânge fonduri pentru Space for Humanity, un grup nonprofit care doreşte să trimită în spaţiu oameni de rând pentru a le oferi o "perspectivă mai amplă" asupra provocărilor cu care se confruntă planeta noastră.

Celor trei turişti au fost însoţiţi de Beth Moses, instructor de astronauţi.



În iunie, Virgin Galactic, deţinută de Richard Branson, a finalizat cu succes primul zbor spaţial comercial al companiei, transportând în spaţiu astronauţi italieni care au realizat o serie de experimente ştiinţifice.

În ultimele decenii, explorarea spațiului cosmic a fost dominată în principal de guverne și instituții publice, cu costuri extraordinare și acces rezervat doar astronautilor profesioniști. Cu toate acestea, odată cu apariția companiilor private precum Virgin Galactic, posibilitatea de a călători în spațiul cosmic devine mai accesibilă și pentru persoanele obișnuite. În timp ce o călătorie în spațiu rămâne încă un lux pe care și-l pot permite numai câțiva norocoși, evoluția tehnologiei și inițiativele astfel de companii pot duce în viitor la o industrie spațială turistică mai accesibilă și mai ușor de abordat.

Virgin Galactic este o companie care s-a dedicat dezvoltării călătoriilor spațiale cu adevărat comerciale. Misunea lor este de a face spațiul accesibil și de a transforma visul de a zbura în afara atmosferei Pământului în realitate pentru oamenii obișnuiți. Astfel, primii turiști spațiali ai companiei reprezintă o etapă importantă în îndeplinirea acestei viziuni. 

Indienii au ajuns să râdă de aeroportul Otopeni. Pe ce loc l-au clasat în topul celor mai proaste aeroporturi din lume