MENIU

Moment ISTORIC: Finlanda anunță OFICIAL că va cere aderarea la NATO. Decizie CRUCIALĂ, pe 15 mai

Finlanda

Finlanda trebuie să solicite "fără întârziere" aderarea la NATO, au afirmat, joi, preşedintele Sauli Niinisto şi şefa Executivului finlandez, Sanna Marin, într-o schimbare politică majoră determinată de invazia rusă din Ucraina.

"Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO. Sperăm ca paşii care mai sunt necesari pe plan intern pentru luarea acestei decizii să fie făcuţi în următoarele câteva zile", au afirmat Niinisto şi Marin, într-un comunicat de presă comun.

O conferinţă de presă a executivului cu privire la "deciziile legate de politica de securitate a Finlandei" este prevăzută pentru duminică, 15 mai, a indicat preşedinţia de la Helsinki.

Invazia Rusiei în Ucraina - care a debutat în dimineața zilei de 24 februarie - a adus Finlanda şi Suedia în pragul depunerii candidaturilor la NATO, respectiv al abandonării neutralităţii declarate.

Secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, a afirmat, pe 28 aprilie, că Finlanda şi Suedia vor putea să adere la NATO rapid dacă ele decid să solicite statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Cele două țări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului 'Parteneriat pentru Pace'.

Despre acest subiect a vorbit pentru prima dată cotdianul "The Times", care titra, pe 11 aprilie, că Rusia a făcut o „gafă strategică masivă”, deoarece Finlanda și Suedia sunt gata să se alăture NATO încă din această vară.

Informația a fost imediat preluată și de media din Ucraina, pe Twitter.

De cealaltă parte, Rusia a anunţat că va desfăşura arme hipersonice şi nucleare în exclava sa Kaliningrad - aflată între Polonia şi Lituania - dacă Finlanda şi Suedia decid să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
 
NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia. 

Rusia, cu care Finlanda are o graniţă de 1.300 km şi o istorie de conflicte înainte de 1945, a avertizat că va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în exclava sa Kaliningrad de la Marea Baltică dacă Finlanda şi Suedia vor decide să se alăture Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA. 

Mai multe articole despre:
finlanda aderare finlanda nato nato rusia