Moise Guran: „Barna, salvat de Diaspora, Dăncilă, reale șanse pentru locul 4”
Jurnalistul Moise Guran face primele predicții pentru alegerile prezidențiale, cu doar patru zile înaintea votului de duminică. În afară de primul loc, unde favorit este Klaus Iohannis, următoarele vor oferi surprize, în opinia acestuia. Astfel că Dan Barna va fi salvat de Diaspora și va prinde locul doi, Mircea Diaconu locul al treilea, iar Viorica Dăncilă are reale șanse pentru un loc patru. Din topul lui Moise Guran dispare însă Theodor Paleologu.
Moise Guran susține că ordinea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie va fi: 1. Iohannis, 2. Barna, 3. Diaconu, 4. Dăncilă, printr-un calcul intuitiv, așa cum menționează în analiza publicată pe moise.ro.
Klaus Iohannis: 45-50%. Despre actualul șef al statului, favorit pentru primul loc în top, Moise Guran scrie că „Iohannis stă cel mai bine pe electoratul de până în 29 de ani (51%) dar acesta este de regulă și cel mai absent la vot. Pe de altă parte, oamenilor le place să se asocieze la victorie, iar înlocuirea Guvernului Dăncilă cu Guvernul Orban va mobiliza la vot electoratul lui Iohannis. (...) La o populație reală de 13-14 milioane în țară, Iohannis nu poate lua în primul tur mai mult de 5 milioane de voturi, dar eu cred că va lua sub 4 milioane de voturi, ceea ce ar însemna un scor de 45% la o prezență de 9 milioane, un scor de 50% la o prezență de 8 milioane”.
Dan Barna: 17-23%. Candidatul USR-PLUS, va avea asigurat cel mai probabil locul al doilea, ajutat de cei din Diaspora, dar și prin voturile lui Theodor Paleologu.
În sprijinul pronosticului pentru primul tur al prezidențialelor, Moise Guran spune că cei care vor vota în Diaspora nu vor fi mai mulți de 5-600 de mii, chiar dacă votează timp de trei zile (8, 9 și 10 noiembrie) într-un număr dublu de secții de votare.
„Cum la alegerile din 26 mai voturile din Diaspora s-au împărtit aproape egal între PNL+PMP și USR-PLUS, putem presupune că Iohannis și Barna vor împărți destul de egal cele 5-600 de mii de voturi, deci cam 4-6% din total, 2-3% pentru fiecare dintre ei. Și, dacă la Iohannis chiar nu contează, pentru Barna acestea vor face diferența”, este de părere Guran.
„Este posibil ca o parte a celor care îl vor vota pe Iohannis în Turul II, să îl voteze pe Barna în primul tur, deși acesta nu i-a convins, de teamă, pe de o parte că un scor prost al lui Barna va afecta grav USR-PLUS, dar mai ales și pentru că ei au înțeles că un vot anti-PSD este acum un vot care o ține pe Dăncilă departe de Turul II”, scri Guran.
Legat de mesajul folosit de USR în campanie, Guran spune că „s-au repliat pe o comunicare (bannere de internet) ce exact asta spune – că dacă votezi pe Barna votezi de fapt împotriva PSD. (...) Acest fenomen va funcționa și în Diaspora cam în aceeași măsură în care va funcționa și în țară”.
Barna va obține voturi de la Paleologu, care nu va reuși mai mult de 4%, mai scrie jurnalistul.
Scorul la care poate ajunge liderul USR este de 17-23%: „pe total, cu ce va converti de la Iohannis pentru USR-PLUS, Barna poate depăși 1,5 – 1,7 milioane de voturi. Ceea ce ar însemna un scor de 23% la o prezență de 7 milioane, de 20% la o prezență de 8 milioane și de 17% la o prezență de 9 milioane”, potrivit moise.ro.
Mircea Diaconu: 15%. Candidatul sprijinit de Pro România și ALDE „este principalul câștigat de pe urma colapsului PSD și al Vioricăi Dăncilă, dar chiar nu știu câți dintre “pesediștii rușinați” vor face și efortul de a merge la urne”.
„În realitate, Diaconu este amenințarea pentru Barna, iar nu Dăncilă. (...) Marele dezavantaj al lui Diaconu este eșecul lui Ponta de a racola primari de la PSD. El nu va avea cu adevărat un partid în spate care să-i mobilizeze electoratul. De aceea și cred că va ieși pe locul trei, dar cu un scor de până la 15%”, consideră, intuitiv, cum precizează, Moise Guran.
Viorica Dăncilă: 10%. „Dăncilă greu poate trece de un milion de voturi și aceasta ar fi adevărata lovitură și finalul pentru PSD. (...) Înainte de căderea guvernului, intenția maximă pentru ea ar fi fost de 1,5 milioane de voturi. Nu trebuie subestimat nici aportul Gabrielei Firea la prăbușirea PSD. (...) Este imposibil de estimat acum efectul exact al concedierii Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria, dar acest eveniment poate avea doar două consecințe – dezangajarea de la vot a unei părți din cei care ar fi optat pentru PSD (aici se va simți și subminarea primarilor PSD racolați de PNL în stealth mode) și replierea unei alte părți pe Mircea Diaconu. Pur intuitiv, estimarea mea este că la o prezență la vot de 9 milioane, Dăncilă poate coborî spre un scor de 10%. Nu mai poate face 20% decât la o prezență la vot de 5-6 milioane”, mai scrie Moise Guran în analiza șanselor primilor cinci candidați la alegerile prezidențiale.