MENIU

Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie. Șoferii se pot trezi cu permisul suspendat pentru abateri la care nici nu s-ar fi gândit

Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie

De la începutul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au înăsprit și pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce.

Chiar și abateri considerate până acum minore, precum vorbitul la telefon la volan, se sancționează cu suspendarea dreptului de a conduce și reținerea permisului.

Abateri pentru care se poate suspenda permisul pe 30 de zile:

- Folosirea telefonului mobil sau a altor dispozitive electronice
- Depășirea coloanei de mașini oprite la semafor
- Neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor
- Trecerea pe roșu
- Depășire neregulamentară
- Acumularea a 15 puncte de penalizare
- Nerespectarea semnalelor polițistului rutier

Adevărul despre sarea de Himalaya. De unde provine și ce conține, de fapt - secretele pe care producătorii nu vor să le știi

Șoferii care au permisul suspendat și circulă pe drumurile publice cu dovada înlocuitoare expirată riscă amenzi mari, dosar penal și chiar închisoare de la 6 luni la 3 ani, în funcție de gravitatea abaterilor.

Suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile:

- Accidente din neacordarea de prioritate
- Depășirea neregulamentară
- Circulația pe sens opus

În cazul unor abateri și mai periculoase, suspendarea dreptului de a conduce se poate extinde la 90 sau chiar 120 de zile.

  • Conducerea sub influența alcoolului - Dacă nu este o infracțiune penală, aceasta conduce la suspendarea permisului pentru 90 de zile.
  • Probleme tehnice grave - Conducerea unui vehicul cu probleme majore la sistemul de frânare sau direcție este o gravă încălcare a regulilor.
  • Întoarcerea sau circulația pe contrasens pe autostradă - Aceste gesturi sunt de o gravitate extremă și atrag suspendarea permisului pentru 120 de zile.
  • Nerespectarea regulilor la trecerea de cale ferată - Ignorarea barierei sau semaforului la calea ferată poate pune viața în pericol, motiv pentru care se pedepsește sever.

Floarea de toamnă care te va scăpa de gândacii de bucătărie. Conține o substanță care îi pune pe fugă pe dăunători

Suspendarea pe loc a dreptului de a mai conduce:

- conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare;
- conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie;
- nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau întercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
- neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
- neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident cu pagube materiale.

„Iubirea prefăcută”, metoda de înșelăciune care face ravagii pe internet. DNSC a transmis un mesaj de avertizare