Modificare: trei ore de educaţie fizică, obligatorii pentru elevi, în fiecare săptămână
Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă iniţiată de deputatul Adrian Merka, potrivit căreia în şcoli ar trebui introduse trei ore de educaţie fizică obligatorii.
Propunerea deputatului bihorean Merka, de creştere a orelor de educaţie fizică în şcoli, a fost adoptată miercuri, de Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor. Urmează ca săptămâna viitoare, propunerea legislativă să vină la vot în plenul Camerei Deputaţilor – cameră decizională, scrie Bihon.ro.
Adrian Merka (UDSCR) propune creşterea numărului de educaţie fizică în şcoli, din ciclul primar şi până la liceu, pentru scăderea ratei obezităţii în rândul copiilor şi elevilor. Prin modificarea Legii 69/2000, Merka introduce trei ore de sport pe săptămână, obligatorii în şcoli, în condiţiile în care azi elevii fac doar o oră sau două pe săptămână. „Marea majoritatea pun o singură oră pe săptămână, în funcţie de cum pot face conducerile şcolilor normele profesorilor. Marea majoritate a şcolilor merg pe minimum, mergându-se pe ideea că educaţie fizică poate face oricine”, arată iniţiatorul, absolvent de Educaţie Fizică şi Sport.
„Am discutat cu mulţi profesori, iar studiile arată o obezitate infantilă accentuată în România. De aceea am propus trei ore de educaţie fizică pe săptămână, în şcoli, pentru că îmi doresc o dezvoltare fizică uniformă şi armonioasă a copiilor şi, implicit, să prevenim anomaliile de creştere. Organismul necesită mult mai multă mişcare, are nevoie să-şi asimilieze calciul. Sunt probleme cu deformarea coloanei vertebrale, iar o mişcare îndrumată şi supravegheată de un specialist, cum este un profesor de educaţie fizică, poate ajuta mult. Şcoala de educaţie fizică şi sport e foarte bună încă, în România. Primul care poate să observe o problemă de sănătate este un profesor de educaţie fizică şi prin pregătirea lui poate să stabilească programe de mişcare. Nu doar problemele mari, ci şi faza incipientă”, afirmă Merka în sprijinul tezei sale. Deputatul este convins că banii pe care părinţii copiilor cu probleme îi dau, după orele de şcoală, pe exerciţii de fizio şi kinetoterapie, ar putea fi economisiţi, dacă în şcoli s-ar face mai multă educaţie fizică.